Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatteverket skärper kontroll av kassaregister

Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 06.00
"Vår bransch har tyvärr ett lite taskigt rykte"
(2:23 min)

Innan kassaregisterlagen trädde i kraft efter nyår bedömde Skatteverket att cirka 200 000 företag skulle behöva skaffa de nya systemen, men efter mer än nio månader har bara 60 000 registrerats.

Skatteverket kommer nu skärpa sina kontroller berättar Conny Svensson, riksprojektledare för granskningen av kontanthandeln på Skatteverket.

– Vi kommer att kontrollera att man verkligen har registren på plats . Dessutom kommer vi att göra oannonserade besök och kontrollera att det lämnas kvitton och att köpen slås in i kassasystemen, säger Conny Svensson.

Den 1 januari kom en ny lag som tvingade alla företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning att skaffa sig ett certifierat kassaregister med en kontrollenhet, också kallad svart låda, som gör det möjligt för Skatteverket att kontrollera alla köp som görs.

Hittills har alltså mindre än en tredjedel av de företag man trodde skulle omfattas av lagen anmält att de har ett register.

Delvis beror det här på leveransproblem och på att vissa företagare som till exempel tandläkare och massörer kan välja att fakturera sina kunder och då är undantagna från lagen.

Dessutom är det är många företag som har en försäljning inklusive moms som är mindre än fyra prisbasbelopp, cirka 170 000 kronor, och då är de också undantagna. Misstänkt många anser man på Skatteverket, och de här företagen ska nu granskas extra noga.

– Vi kommer att titta på att man inte krymper sin omsättning, det vill säga att man lägger sig under fyra prisbasbelopp.

Misstänker ni att man fifflar på något sätt?

– Man kan inte säga att vi misstänker att man fifflar. Det har vi inga bevis för ännu, men vi kommer att skärpa kontrollen och vi får kanske i vissa avseende titta mer nogsamt i de räkenskaper som ligger till grund för den redovisning man har i företaget, säger Conny Svensson.

En bransch där det finns många företag som ligger under 170 000-kronorsgränsen är frisörbranschen.

Rikard Nilsson som driver en salong i centrala Malmö tycker att kassaregisterlagen är bra och tycker att det är positivt att Skatteverket nu börjar med en hårdare linje.

– Vår bransch har tyvärr ett lite taskigt rykte när det gäller kontanter så jag hoppas vi får lite högre status, säger Rikard Nilsson.

Själv har Rikard Nilsson ännu inte kunnat installera sin kontrollenhet, eller svarta lådan än. Han har nämligen inte fått någon trots att han beställde den av ett företag redan i november ifjol.

– De här svarta lådorna har de haft problem med. Men nu installerade man någon programvara i min dator förra veckan så det är väl på gång vilken dag som helst, säger frisören Rikard Nilsson i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".