Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU inför tuffare betalningsregler

Uppdaterat tisdag 19 oktober 2010 kl 17.22
Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 12.41
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

EU planerar att införa tuffare bestämmelser för att få företag att snabbare betala sina fakturor. I dag hotas små företags existens av att deras stora kunder håller inne sina betalningar.

Enligt EU-parlamentarikern Barbara Weiler krävs en förändring av hela affärskulturen i Europa.

– Det finns en kultur i stora delar av Europa som går ut på att det går bra att strunta i att betala sina räkningar i tid, säger hon.

Hon exemplifierar med att det de senaste två åren har skett en nästan tioprocentig ökning av antalet fakturor till företag som inte blir betalade alls. För att framför allt små och medelstora företag ska kunna överleva och utvecklas krävs en ändrad affärskultur, säger den tyska parlamentarikern, som är huvudansvarig för ett nytt förslag om tuffare regler för fakturabetalning för bland annat företag och kommuner.

– Vi har klara tydliga regler, betalning ska ske inom 30 dagar och om det inte uppfylls så har vi bestraffningar, säger hon.

Enligt det nya förslaget ska 30 dagars betalning i princip vara maxgränsen, och ett företag eller en kommun som bryter mot reglerna riskerar en slags straffavgift. Två företag som gör affärer med varandra ska i och för sig kunna komma överens om längre kredittider, men i så fall ska de tydligt förklara varför de väljer att frångå 30-dagarsregeln.

I morgon ska EU-parlamentet rösta om förslaget om tuffare regler för fakturabetalning. Enligt Barbara Weiler är förslaget numera så politiskt okontroversiellt att det lär bli godkänt av både parlamentet och EU:s ministerråd.

Ett av de företag som haft problem att få sina fakturor betalda i tid är mödra- och barnavårdföretaget Mama Mia.

– Vi har fått hitta andra lösningar, såsom korta krediter hos banken. Det har hänt, säger vd:n Eva Laurin.

Mamma Mia är en av skandinaviens största privata kvinno- och barnhälsosmottagning. Stockholms Läns Landsting betalar vården efter att Mama Mia skickat faktura som specificerar den vård de utfört.

Enligt vd Eva Laurin har de genom åren gång på gång drabbats av att landstinget betalat sina fakturor för sent.

– Det är oroande att behöva fundera på om man ska få betalt. Det är ju bara en enda faktura vi skickar och den är ju på hela arbetet som vi gjorde förra månaden. Det är helt avgörande.

Förslaget från EU-parlamentet välkomnas av Eva Laurin. hon förklarar att hon idag känner sig maktlös gentemot landstinget.

– Det känns ju inte alls bra att man inte har några möjligheter att ställa krav gentemot myndigheter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".