Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjälp med läxor en växande bransch

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 05.35
Allt populärare med läxhjälp i skolan
(2:17 min)
Norra Djurgårdsskolan är en friskola som dragit nytta av att köpa in läxhjälp. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Företag som ger läxhjälp åt skolbarn är en växande bransch i Sverige. Med rutavdrag har det blivit billigare för föräldrar att köpa läxstöd åt sina barn. Men läxhjälpsföretagen finns inte bara i hemmen. De anlitas nu allt oftare direkt av skolorna.

På den gymnasieskola i Stockholm som August Ernow går i erbjuds läxhjälp av ett privat företag en gång i veckan:

– Det kostar ju inget, så två timmar här ger ju mycket mer än att sitta fyra timmar hemma och försöka plugga. Man lär sig mycket snabbare eftersom man får hjälp av duktiga lärare, säger August Ernow som går i tredje årskursen på samhällsprogrammet.

Åtta elever har stannat på läxhjälp i skolan, Norra Djurgårdsgymnasiet, den här eftermiddagen. De har hjälp av två mentorer, eller läxcoacher. Den ene är student på tekniska högskolan, och den andra är snart färdigutbildad från lärarhögskolan.

Norra Djurgårdsgymnasiet är en liten friskola som drivs av ett lärarkooperativ.

– Vi har valt att prioritera i vår budget och tycker att det här är en rättighet som alla elever ska ha. Den ligger utanför skoltid för att markera att det här är ett frivilligt åtagande, säger John Sjöberg som är rektor på Norra Djurgårdsgymnasiet.

Ideell läxhjälp har funnits i många år i Sverige, ledd av exempelvis Röda Korset.

Uppsvinget för den kommersiella läxhjälpen har kommit först de senaste åren, och i synnerhet med rut-avdraget. Detta eftersom läxhjälp räknas som barntillsyn och ger rätt till avdrag i deklarationen.

Men läxhjälpsföretagen har inte stannat vid köksborden. Företaget UpGrades, som står för läxhjälpen i Norra Djurgårdsgymnasiet, har växt från att ha haft 20 läxmentorer vid starten för ett år sen, till 140 nu i höst. Skolorna står för en tredjedel av företagets omsättning, enligt VD:n Anna Skarborg:

– Där jobbar vi som ett komplement till skolan, aldrig som ett substitut till skolan. Det är vi väldigt tydliga med både till våra elever, föräldrar och de skolor vi jobbar med, säger Anna Skarberg, VD för företaget Upgrades.

Anna Skarborg säger att hennes företag nu också förhandlar med kommuner om att ge läxhjälp i kommunala skolor. Men det är omstritt. Det finns både forskare och skolpolitiker som ser att skolan misslyckats om privata företag ska anlitas för läxhjälp.

Men här på Norra Djurgårdsgymnasiet ser ingen några nackdelar. Inte heller läxhjälparen Kanar Janet, som själv är på väg in i läraryrket:

– Det är stor skillnad på oss och riktiga lärare, lärarrollen ska förmedla kunskapen medan våra läxhjälpare försöker hjälpa eleverna med skoluppgifterna, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".