Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla sovjetiska konflikter tas upp på konferens

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 07.47
"Frågan om Transnistrien borde kunna lösas"
(1:43 min)

I Moskva pågår just nu en informell konferens om säkerhetsfrågor med en rad ryska och europeiska framträdande politiker. En av de inbjudna är Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) som hoppas på ett mer aktivt samarbete mellan EU och Ryssland kring de olösta konflikterna i forna Sovjetunionen.

– Vi har så kallade frusna konflikter. Vi har Transnistrien, frågan om Moldavien, som jag tycker är den som borde kunna lösas. Vi har en lång rad frågor i Kaukasus, inte bara den georgiska frågeställningen utan Nagorno-Karabach, där det finns tilltagande tecken på att det håller på att hetta upp. Om vi inte löser de här frågorna som kan verka små så finns det risk att vi kan få stora problem i det europeiska samarbetsklimatet i sin helhet, säger Carl Bildt.

Han lyfter fram konflikten mellan Transnistrien och Moldavien som det stora testet för relationerna mellan EU och Ryssland.

En lösning i frågan, 20 år efter det att Transnistrien bröt sig ur Moldavien, skulle kunna öppna vägen för fler försoningsprocesser.

Av de fyra mycket komplicerade frusna konflikterna i före detta Sovjetunionen ses Transnistrien som den med störst chanser till ett genombrott. Därför är det där fokus ligger i det rysk-europeiska samarbetet just nu.

Vad gäller den armeniska enklaven Nagorno-Karabach, som bröt sig ur Azerbaijdzjan i början av 1990-talet, är läget mer spänt än på länge.

De båda georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien har ingen dialog med regeringen i Tbilisi efter femdagarskriget kring Sydossetien i augusti 2008.

Säkerhetskonferensen i Moskva hålls bakom stängda dörrar utan tillträde för journalister men Carl Bildt berättar att man har berört det ryska militära tillbakadragandet tidigare i veckan från en omstridd by på gränsen mellan Georgien och Sydossetien.

– Det är viktigt att säga att det här var bra, men det måste ske mycket mer. De avtal som slöts omedelbart efter Georgienkriget har inte uppfyllts av Ryssland. Det står fortfarande kvar på den europeisk-ryska agendan för diskussion, säger utrikesminister Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".