Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till förlängd mammaledighet

Uppdaterat onsdag 20 oktober 2010 kl 14.54
Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 09.40
Foto: Hasse Holmberg /Scanpix

EU-parlamentet röstade ja till att förlänga rätten till mammaledighet till minst 20 veckor från dagens 14 veckor. Under sex veckor direkt efter barnets födelse är det obligatoriskt för mamman att vara hemma.

I dag beslutade EU-parlamentet om gemensamma minimiregler för mammaledighet inom EU. En nybliven mamma inom EU ska få 100 procents ersättning under 20 veckor.

In i det sista var det oklart hur omröstningen skulle sluta, eftersom frågan om föräldraledighet - eller mammaledighet som det heter i EU - är mycket kontroversiell och inte följer traditionella partilinjer. Protesterna har varit starka från länder med kort ledighet och där arbetsgivarna står för kostnaden. Längre mammaledighet ses enbart som en kostnadsfråga.

Även fackföreningar och feminister i dessa länder är tveksamma till förslagen, eftersom de befarar att det blir ännu svårare för unga kvinnor att få fotfäste på arbetsmarknaden om de ses som en ytterligare kostnad.

Eva-Britt Svensson (V), som är ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott, är positivt överraskad efter omröstningen.

– Det här blev mycket bättre än vad jag hade trott, säger hon till TT.

Trots att Eva-Britt Svensson är nöjd med att parlamentet vill förlänga minimitiden till 20 veckor, så avstod hon från att stödja direktivförslaget som helhet.

– Jag kan inte rösta för att det ska vara obligatoriskt för kvinnor att vara hemma i sex veckor, säger hon.

Frågan är inte avgjord i och med EU-parlamentets beslut. Nu ska EU-ländernas regeringar i ministerrådet säga sitt. Samma diskussion om kostnader kommer att upprepas där, bland annat har Storbritannien och Österrike redan hissat varningsflagg för att förslagen blir för dyra.

EU-minister Birgitta Ohlsson gillar inte att mammor tvingas vara hemma de första sex veckorna, vilket till exempel hade kunnat hindra henne själv från att ta jobbet som minister.

-Det här kan stoppa kvinnor att ta sig till maktpositioner, säger hon.

I måndags rapporterade Ekot om förslaget som har mött skarp kritik från flera medlemsländer, däribland Sverige.

Med nuvarande regler gäller minst 14 veckors mammaledighet inom EU. I flera år har det varit aktuellt att höja miniminivån till runt 20 veckor, och i dag tog Eu-parlamentet beslutet om att det bland annat blir obligatoriskt för mammor att vara hemma sex veckor direkt efter förlossningen.

Då ska de dessutom ha 100 procent av sin lön, vilket är mer än vad som i dag gäller i de flesta EU-länder, däribland Sverige. För svensk del kommer det här bli den praktiska förändringen av en ny lagstiftning på Eu-nivå.

I måndags diskuterades även frågan om gemensamma regler kring föräldraledighet i EU i Studio Ett. Svenska Europaparlamentarikerna Eva-Britt Svensson, (V) och Olle Ludvigsson, (S) ser förslaget som ett hot mot den svenska jämställdheten eftersom mammorna kommer att tvingas vara hemma de första sex veckorna efter förlossningen.

EU-parlamentet sade också ja till jämställdhetsutskottets förslag om att även pappor ska ha rätt till minst två veckors ledighet med full betalning, enligt TT.

Ekot/TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".