Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrare i Malmö tros vara måltavlor

Uppdaterat onsdag 20 oktober 2010 kl 19.32
Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 11.54
1 av 2
Polistekniker letar efter spår efter skottlossning i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - skjutningar i Malmö

Polisens hypotes att en och samma gärningsman ligger bakom flera fall av skottlossning mot personer med invandrarbakgrund i Malmö har stärkts av de undersökningar som gjorts av kulor som påträffats.

Länskriminalens operativa chef Börje Sjöholm bekräftade på onsdagskvällen att samma vapen använts vid flera av attentaten och att det rör sig om en pistol eller revolver.

Men polisen vill i nuläget inte avslöja i exakt hur många av fallen som samma vapen använts.

Den person som sköts ner i Malmö igår kväll ser ut att vara det senaste offret i en rad av oförklarliga skjutningar mot personer med invandrarbakgrund.

Camilla Fors bor i bostadsområdet Nydala.

– Vi är skakiga allihopa här och vågar inte gå ut på kvällarna. Barnfamiljerna vågar inte släppa ut sina barn, säger hon.

Den 28-årige man som sköts ner på en busshållplatsen igår kväll träffades i ryggen. Kulan passerade fem centimeter från ryggraden och polisen misstänker alltså att det senaste årets 10-15 oförklarliga skjutningar i Malmö kan hänga ihop.

Samtliga skjutningar har inträffat efter mörkrets inbrott och i så gott som samtliga fall har skotten riktats mot personer med invandrarbakgrund. Polisen konstaterar att det är de gemensamma nämnarna, men de behöver nödvändigtvis inte förklara varför personerna skjutits ner. Khaldon Beheja bor i stadsdelen Nydala där 28-åringen sköts ner.

– Man är mycket rädd och vågar inte gå ut på natten. Det är svårt, säger han.

Skånepolisen har sedan en tid hjälp av Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp och de oförklarliga skjutningarna har högsta prioritet.

– Det är oerhört allvarligt att vi har helt oförklarliga dåd mot personer som skjuts på ett sådant sätt att man uppenbarligen är likgiltig för vad som kommer att hända med dem. Man siktar alltså på kroppens övre delar, säger Per Lidehäll, kriminalkommissarie vid länskriminalen i Skåne.

För drygt en vecka sedan sköts en person också det inträffade på en busshållplats och enligt kriminalkommissarie Per Lidehäll, har skjutningarna gått till på nästan exakt samma sätt.

– Det är inte särskilt långt ifrån varandra rent geografiskt, det är kväll eller natt, det är en färgad man som blir nedskjuten ungefär på samma sätt, att man skjuter personen i ryggen. Det är ganska likvärdigt, så det går inte att bortse ifrån att det kan vara samma gärningsman eller gärningsmän, säger han.

Oförklarliga skottdåd

  • Natten till den 10 oktober förra året sköts en 20-årig kvinna ihjäl i en bil vid Västra Skrävlinge kyrka nära stadsdelen Rosengård. Även en 21-årig man som också satt i bilen träffades och skadades allvarligt.
  • Natten till den 19 juni i år sköts flera skott mot tre män när de hoppade ur en taxi vid badpalatset Aq-va-kul. En 22-åring träffades och blev lindrigt skadad.
  • Natten till den 27 juni besköts en man på ett nattöppet gym på Vendelsfridsgatan.
  • Strax före midnatt den 9 oktober sköts en 47-årig man i ryggen när han stod och väntade på bussen på Lönngatan. Lindriga skador.
  • På kvällen den 19 oktober besköts en 28-årig man i ryggen när han stod och väntade på bussen på Eriksfältsgatan i Malmö. Allvarliga skador.
  • Ytterligare ett tiotal oförklarliga skjutningar det senaste året utreds av länskriminalen i Skåne.

Källa: Polisen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".