Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftbolagen lovar lösa elproduktionsproblem

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 12.18
"Tycker inte att det finns skäl för att vara så bekymrad"
(2:14 min)

De stora kraftbolagen lovar att problemen med elproduktionen från kärnkraften ska vara åtgärdade före vintern. Det beskedet kommer före ett möte som näringsminister Maud Olofsson kallat till i morgon eftersom kärnkraften levererar 40 procent av den maximala elproduktionen och Olofsson är rädd för att det kan bli lika höga elpriser kommande vinter.

– Vi kan inte ha en situation där vi är så beroende av kärnkraften för vår elförsörjning som vi är och inte se till att renovera och reparera kraftverken vid rätt tillfälle, sade Maud Olofsson till Ekot i morse.

Av Sveriges tio reaktorer går bara fem med full eller reducerad kapacitet just nu. Just i dag väntas i och för sig Orskarshamn 1 att starta igen. Men farhågor om att problemen med elproduktionen finns också den här vintern.

– Jag tycker inte att det finns skäl för att vara så bekymrad som hon verkar vara och det hoppas jag vi kommer till rätta med i morgon. Risken att få liknande problem som förra året är mycket låg eftersom revisionerna är planerade att vara avslutade innan den riktiga vintersäsongen börjar, säger Göran Hult som är ansvarig för kärnkraften i Sverige inom Fortum.

Kärnkraftverken är på olika sätt samägda mellan flera olika kraftbolag. De största delägarna är Vattenfall, Eon och Fortum. Att kärnkraftreaktorerna är avstängda beror alltså på de pågående översynerna eller revisionerna. Men Ingemar Enkvist, VD för Eons svenska kärnkraftbolag, lovar idag att det här snart ska vara klart.

– Alla de här underhållsarbetena beräknas vara avslutade före vintern. Detta hänger samman med de stora projekten vi gjorde förra året som drog ut till och med in på våren och då är det inte lämpligt att göra en revision direkt efter vi genomfört det och måste göra underhållsarbetet under hösten, svarar Ingemar Enkvist på frågan om varför man inte kan lägga jobbet på våren eller sommaren i stället.

Mötet med näringsminister Maud Olofsson sker alltså i morgon eftermiddag och innan dess vill inte Vattenfall ge några kommentarer om mötet. Däremot säger ju både Eon och Fortum att elproduktionen vid kärnkraftverken snart ska gå för fullt igen. Ett av de största problemen just nu är dock turbinanläggningen vid Oskarshamn 3, en reaktor som alltså är avstängd. Men Eons Ingemar Engkvist säger att det här högprioriterat.

– Vi besparar inga resurser. Vi har problem i Oskarshamn 3 och där satsar vi alla resurser som finns både nationellt och internationellt för att lösa de problem som vi för tillfället har, säger Ingemar Enkvist.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".