Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flexibel skolstart på våren föreslås

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 12.30
Samtidigt finns flexibiliteten redan
(1:52 min)

Regeringen vill att det ska bli lättare för barn att börja i grundskolan tidigare eller senare än vid sju års ålder. Och att skolstarten ska kunna ske på våren som på hösten.

Hur det ska fungera och hur några skolor i landet skulle kunna testa det hela en period har nu utretts.

Men utredaren Anders Franzén är skeptisk till att dra i gång en försöksverksamhet, eftersom han menar att pusselbitarna redan finns på plats.

– Förskoleklassen kallas sexårsverksamhet. Det finns ingen reglering som säger att man måste vara sex år, man kan börja när man är fem år. Man kan gå där en, två eller tre terminer. Den friheten finns i regelsystemet, det är bara det att den utnyttjas inte. Och utnyttjades den så skulle vi ha väldigt mycket av den flexibilitet i skolstarten som många eftersträvar, säger Anders Franzén.

Det kallas flexibel skolstart. Att barnen ska kunna börja första klass i grundskolan både på hösten och på våren. Och även under det år barnet fyller sex eller åtta år. Alla barn mognar olika fort och ska kunna erbjudas skolstart därefter, menar regeringen.

Anders Franzén föreslår en försöksperiod på tre år med de skolor som vill och som Skolverket sen väljer ut. Men med förslaget, som överlämnats till utbildningsminister Jan Björklund i dag, sammanfattar han även forskning som pekar på att en tidigare skolstart inte förbättrar några kunskaper hos eleven. Och att en försöksperiod skulle vara omöjlig att utvärdera.

Samtidigt finns flexibiliteten redan, säger han, men behöver belysas bättre.

– Vi tycker att Skolverket ska utarbeta särskilda råd. Vi vill att man ska ta fram ett stödmaterial för föräldrarna som innehåller bland annat information om det här, men också information om vad man vet om barns utveckling och skolbörjande, säger Anders Franzén.

För sex år sedan avrådde Skolverket regeringen från att genomföra en försöksverksamhet av flexibel skolstart, främst på grund av glappet som kan uppstå i tid fram till gymnasiet. Men där föreslår nu utredaren att barnen slussas in i andra årskullar efter fyra terminer, så att de slutar samtidigt.

– Effekten blir att somliga barn kommer att gå åtta och ett halvt år i grundskolan, andra nio. Några också nio och ett halvt år, säger Anders Franzén.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".