Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen besviken över EU-beslut om mammaledighet

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 16.12
Birgitta Ohlsson kritiserar EU-parlamentets beslut. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Idag har EU-parlamentet röstat om nya regler för mammaledighet. Kvinnor i medlemsländerna kommer i framtiden att garanteras minst 20 veckors mammaledighet med full lön, såtillvida även ministerrådet ger förslaget sitt stöd. Men Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson säger att regeringen inte är nöjd med dagens beslut.

– Dels tycker vi inte att välfärdsfrågor ska avgöras i Bryssel utan i svenska riksdagen, men så tycker vi också att det här är något som slår tillbaka mot den svenska jämställdheten, säger Birgitta Ohlsson, folkpartist och EU-minister.

Birgitta Ohlsson menar att Sverige har kommit betydligt längre än resten av EU.

– Vi ska inte behöva tumma på vår jämställdhet för ett förslag som vi inte tycket är tillräckligt bra, säger hon.

Enligt förslaget ska alltså kvinnor garanteras 20 veckors mammaledigt. Papporna får bara två veckor.

Dessutom har parlamentet idag röstat för att det ska bli krav på att kvinnorna är hemma de första sex veckorna efter förlossningen. Det blir alltså sex obligatoriska veckor för mammor och två frivilliga för pappor.

Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson tycker att det är ojämställt. Men hon är ordförande i parlamentets utskott för jämställdhet och hon tycker trots allt att förslaget är en förbättring jämfört med idag.

– VI klarade att förlänga mammaledigheten till 20 veckor. Och vi fick ändå in en rätt för pappan och synliggjorde papporna lite grann. Det är ändå positivt för jämställdhetsutskottets arbete här i parlamentet, säger Eva-Britt Svensson.

Om de nya reglerna accepteras även av ministerrådet, kommer det att bli ett ekonomiskt lyft för den som är mammaledig. Även svenska kvinnor skulle nämligen få 100 procent av sin lön i föräldrapenning i 20 veckor, oavsett hur hög lön man har.

Men Eva-Britt Svensson tror att rådet kommer att tycka att förslaget är för dyrt, så just när det gäller ersättningen kan det mycket väl bli förändringar.

I slutänden blir det kanske bara de obligatoriska sex veckorna som påverkar mammor i Sverige.

För Birgitta Ohlsson, som själv fick barn i somras, skulle det ha fått stora konsekvenser om reglerna hade gällt redan idag.

– I och med att det inte handlar om en frivillig ledighet, utan istället om ett obligatoriskt mammatvång att vara hemma, hade jag inte kunnat tacka ja till att vara minister, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".