Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalamark

Morddömd nekas resning av Högsta domstolen

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 10.00
Kalamarksrättegången i hovrätten.

En 47-årig man som mot sitt nekande dömts till livstids fängelse för ett rånmord i Kalamark utanför Piteå för sex år sedan beviljas inte resning av Högsta domstolen (HD). HD var dock inte enig i sitt beslut på torsdagen. Två justitieråd anser att det finns synnerliga skäl att på nytt pröva mannens skuld.

Mannen dömdes i mars 2005 för att på ett brutalt sätt ha dödat en 59-årig man och misshandlat hans två år yngre bror svårt.

Beslutet på torsdagen var det tredje avslaget mannen fått på sina ansökningar om resning.

Mannen hade som skäl för att få resning åberopat flera nya omständigheter och bevis som enligt honom inte tidigare redovisats i målet.

En sådan ny bevisning var en videorekonstruktion som mannen låtit göra i syfte att klarlägga brister i den rekonstruktion som polisen i Norrbotten gjorde 2004 och som bidrog till att han fälldes.

Videorekonstruktionen handlade bland annat om att testa om personer av olika storlek kunde ta sig genom en rektangelformad glugg i den ladugård där 59-åringen mördades.

Polisens test genomfördes inte korrekt menar 47-åringen som tillsammans med sin försvarare gjort ett eget test med en ram av samma storlek som gluggen.

Testet visade att en person med samma mått som 47-åringen kunde ta sig genom ramen, hävdar den dömde mannen.

Han anser att testet rubbar på hovrättens slutsats att andra tänkbara gärningsmän kan uteslutas.

En ny videorekonstruktion gjordes på uppdrag av HD och där kunde ingen av de två figuranter som deltog i testet ta sig genom öppningen i ladugården. HD anser inte att mannens åberopade videorekonstruktion tillför fallet något av värde.

En snusprilla från en okänd person som hittats på gården i Kalamark och som inte redovisades under rättegången i hovrätten har också haft stor betydelse i mannens resningsansökan. HD anser det märkligt att fyndet inte fanns med i förundersökningen men prillan visar, enligt HD, inget annat än att någon annan person än 47-åringen befunnit sig på gården vid någon tidpunkt.

HD konstaterar att de omständigheter och bevis som mannen åberopat i ärendet inte ens tillsammans skulle ha haft någon inverkan på den fällande domen mot 47-åringen.

TT

Två bröder offer

Vid rånmordet i Kalamark utanför Piteå den 14 april 2004 dödades en 59-årig man i en ladugård och hans handikappade 57-årige bror misshandlades svårt i brödernas bostad. Gärningsmannen försvann med en mindre summa pengar.

Drygt två månader senare greps 48-åringen, då 42 år gammal, i England. Han dömdes 2005 mot sitt nekande till livstids fängelse för mord och grov misshandel i såväl tingsrätten som hovrätten.

Mannen har två gånger tidigare begärt resning och fått avslag från Högsta domstolen (HD). Beslutet på torsdagen var det tredje avslaget.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".