Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Malaria mer utbredd än man trott

Uppdaterat torsdag 21 oktober 2010 kl 12.44
Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 11.13
1 av 2
Malariaforskning. Myggor i ett flourocerande mikroskop. Foto: Jacquelyn Martin/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - dödlighet i malaria

Dödligheten i malaria kan vara mycket högre än Världshälsoorganisations beräkningar. En omfattande studie i Indien visar att dödligheten är 13 gånger högre än WHO:s beräkningar.

Det är en av världens mest svårstoppade sjukdomar som varje år orsakar över en miljon människors död, många små barn söder om Sahara.

Hög feber, frossa, kräkningar, svår muskelvärk och kraftig huvudvärk. Symptomen är lätta att förväxla med vilken febersjukdom som helst, det konstaterar också professor Mats Wahlgren på Karolinska institutet, han är en av världens mest framstående forskare i parasitologi.

– Det här är en sjukdom som inte har några speciella symptom, man får inte hosta av den, utan man får allmänna symptom, det är precis som vilken febersjukdom som helst, säger han.

Den nya forskningen presenteras i medicintidskriften the Lancet, där forskarna noggrant har granskat orsaken till över 120 000 dödsfall i ett antal områden i Indien.

Slutsatsen är att fyra procent av dödsfallen orsakades av malaria, utslaget per år och över hela befolkningen innebär det att 200 000 människor om året dör i malaria bara i Indien, vilket kan jämföras med Världshälsoorganisationens uppskattning om ca 15 000 malariarelaterade dödsfall om året i landet.

Professor Mats Wahlgren tror att forskningsresultatet får stor betydelse, framförallt för bekämpningen i fattiga områden.

– De områden där man ser att dödligheten går upp väldigt mycket när man gör en sådan här djupanalys är precis där de fattiga finns, där de inte har tillgång till sjukvård.

WHO:s uppskattning baseras i grunden på hur många som får diagnos, och det är enligt forskarna där som svårigheten ligger, för den kan vara svårt att ställa rätt diagnos. I fattiga områden kanske människor inte ens tar sig till vårdinrättningar när de blir sjuka.

Forskarna uppmanar nu WHO att utvärdera sina beräkningsmetoder, för om dödligheten är 13 gånger högre än beräknat i Indien, hur ser det då ut i resten av världen, framförallt i Afrika söder om Sahara? Mats Wahlgren tror att man kan få samma resultat där.

– Samma populationer där man har sett högre dödlighet i Indien kan ju vara så att det är högre dödlighet också i Afrika, alltså i de fattiga populatioenrna på landsbygden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".