Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till kalkbrytning i naturskyddsområde

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 04.00
"Det gäller våra barn och barnbarn"
(1:56 min)

Det kan bli svårt att hindra exploatering av skyddsvärda naturområden, så kallade Natura 2000-områden i framtiden. Det säger Naturvårdsverket efter att Högsta domstolen beslutat att inte pröva Miljööverdomstolens beslut om att ett företag får lov att bryta kalksten i ett Natura 2000-område på Gotland.

– Jag gör bedömningen att vi har svårt att skydda naturvärdena i våra Natura 2000-områden om vi får exploateringsintressen där. Jag har väldigt svårt att se hur vi kan skydda dem med den lagstiftning som finns, säger Naturvårdverkets biologiska expert Krister Mild.

Det handlar om turerna kring ett kalkbrott i Bunge på Gotland. Nu är det klart att företaget Nordkalk får bryta kalksten där. Miljööverdomstolens ja till kalkbrottet står fast, efter att Högsta domstolen igår beslutade om att inte bevilja överprövning.

Det var bland andra Naturvårdsverket som hade begärt prövningstillstånd hos Högsta domstolen. Nu säger Naturvårdsverket att miljööverdomstolens dom kan bli vägledande framöver för exploatering i de så kallade Natura 2000-områdena. Det finns cirka 4 000 sådana områden i Sverige.

Gårdagens beslut om kalkbrottet på Gotland kan innebära att de områdena nu är hotade säger Krister Mild.

– Här kommer man på 25 år att gräva bort bokstavligen hela området. Ur ett sådant perspektiv är det våra barn och barnbarn som har för alltid förlorat de här områdena.

Kan det här öppna för att det kan bli så i fler Natura 2000-områden?

– Som jag ser det är det en uppenbar risk naturligtvis, säger Krister Mild.

Men Naturvårdsverkets oro delas inte av alla. Anders Jonsson är platschef vid Nordkalk i Lärbro på Gotland. Han tog emot högsta domstolens beslut med glädje.

– Min första reaktion är en stor lättnad över att Miljööverdomstolens dom står fast och gör att vi kan fokusera framåt och sätta igång arbetet ordentligt. Det är en skön känsla av att vi nu kan skrida till verket. Det har varit väldigt ovisst för oss och en stor oroskänsla här ute så det är en stor lättnad, säger Anders Jonsson, platschef vid Nordkalk i Lärbro till Sveriges Radio Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".