Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Yttrandefrihetsbetänkande överlämnas till Ask

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 10.00

I dag överlämnar förre justititkanslern Göran Lambertz Yttrandefrihetskommitténs delbetänkande till justitieminister Beatrice Ask.

Yttrandefrihetskommittén är en parlamentarisk kommitté vars uppgifter är uppdelade i två etapper, där första etappen handlade om arbete med förslag till grundlagsändringar inför valet 2010. Uppdraget i den delen redovisades i ett delbetänkande som överlämnades till justitieministern den 17 februari förra året.

Då föreslog Yttrandefrihetskommittén bland annat att digital bio och annan offentlig uppspelning ur databaser ska omfattas av grundlagsskyddet i yttrandefrihetsgrundlagen, att det ska bli möjligt att i lag ställa krav på viss anpassning av TV-sändningar i kabel till personer med funktionshinder och att det ska bli brottsligt att ingripa med repressalier mot den som använder sig av sin meddelarfrihet, även om ingripandet inte sker "vid myndighetsutövning".

Etapp 2 av arbetet omfattar bland annat fortsatt övervägande av frågan om man i längden bör behålla en teknikberoende grundlagsreglering av tryck- och yttrandefriheten.

Uppdraget i denna del ska redovisas senast den 20 december 2011.

Yttrandefrihetskommittén består av en ordförande, tre sekreterare, tolv representanter för riksdagspartierna och tolv experter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".