Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingen klarar inte vårdgarantin

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 15.35
"Inte nöjd förrän ingen har väntat för länge"
(1:27 min)
1 av 2
Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
2 av 2
Tabell över vårdgarantin i olika landsting

Det är fortsatt många landsting som inte klarar att ge patienterna vård inom vårdgarantins tre månader. I två tredjedelar av landstingen får många patienter vänta längre, det visar nya siffror från Sveriges kommuner och landsting.

– Nöjd kan man ju inte vara förrän ingen har väntat för länge, det behöver tas krafttag på en del håll, säger Göran Stiernstedt vid SKL, som tycker att landstingen måste göra något.

Det är ungefär lika många patienter som väntar för länge i vårdköerna som vid den förra mätningen i april, omkring 65 000. Det har Göran Stiernstedt kommit fram till efter en närmare granskning av siffrorna.

För reglerna för vilka patienter som räknas som verkligt väntande har ändrats. Och det hänger ihop med den kömiljard som regeringen utlovat i bidrag till skötsamma landsting utan köer.

Men alla tillhör inte den gruppen. För att få del av kömiljarden började nämligen flera landsting att stryka vissa patienter ur kön, närmare bestämt de som valde att vänta längre för att få en behandling på hemmaplan. När det upptäcktes ändrade regeringen reglerna för vad som krävdes för bidrag.

Enligt det gamla räknesättet kvalificerade sig 20 av 21 landsting för extrapengar från staten, numera när alla behandlingar räknas och även de patienter som väntar frivilligt, blir det bara sju landsting som kan räkna med statliga pengar.

Men det verkliga antalet väntande har inte förändrats i någon större utsträckning enligt SKL, och socialminister Göran Hägglund är inte nöjd.

– Många landsting har en lång väg att gå innan de kan säga att de lever upp till de åtaganden som man har gjort gentemot medborgarna. Och jag tänker inte spara någon energi som minister, i mitt ansvar för att se till att alla lever upp till det som lagstiftningen säger, säger Göran Hägglund.

Kömiljarden

  • Totalt en miljard kronor ska fördelas på de landsting som lyckas ge patienterna vård i tid.
  • Minst 80 procent av patienterna ska få träffa en specialistläkare inom tre månader.
  • Det ska sedan inte dröja mer än tre månader från besöket hos specialisten innan patienten opereras eller får behandling.
  • Klarar landstinget båda gränserna i vårdgarantin blir det mer pengar.
  • Landsting som lyckas ge 90 procent av patienterna vård i tid belönas också extra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".