Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Att ta premiepension i förtid kan bli dyrt

Publicerat söndag 24 oktober 2010 kl 12.45

Allt fler i åldern 61-64 år tar ut en liten andel av sin premiepension för att kunna ta del av rabatter på till exempel kollektivtrafik men det kan betyda att man förlorar rätten till ersättning från a-kassan.

Många väljer att plocka ut en mindre del av sin premiepension för att få ta del av förmåner som erbjuds pensionärer.

Det kan till exempel handla om billigare lokaltrafik och billigare entrébiljetter till evenemang berättar Kent Larsson, enhetschef för pensionsutvecklingsenheten på Pensionsmyndigheten.

– Vi har sett att det är allt fler som tar ut sin premiepension eller delar av pemiepensionen från den tidigast möjliga tidpunkten som är 61 år, säger Kent Larsson.

Varför?

– Du uppbär pension som då kanske ger rabatt på SL eller andra länstrafikbolag, museer och så vidare, säger Kent Larsson.

Att ta ut premiepensionen kan vara att tänka kortsiktigt. För den som blir arbetslös efter 61 och har börjat ta ut pengar från sin premiepension har inte rätt till arbetslöshetsersättning, förklarar Kent Larsson.

– Det drabbar enskilda, de kanske har tagit ut den minsta delen av premiepensionen som kan ligga på några tior i månaden. Det gör att de förlorar flera tusen på a-kassan per månad, säger Kent Larsson.

I dag är det drygt 64 000 personer som fyllt 61 år och som tar ut en liten andel av sin premiepension varje månad, samtidigt som de fortsätter att yrkesarbeta.

En tredjedel, av denna grupp, 23 000 personer bor i Stockholm.

Men om man blir arbetslös efter 61 år har man inte rätt att samtidigt få ersättning från a-kassa och pension.

Den som ändå av misstag eller okunskap fått ut ersättning från a-kassan gör sig skyldig till brott enligt "bidragsbrottslagen".

Det kan bli en dyr affär visar Ekots genomgång av enskilda domar i läns- och kammarrätten.

En enskild person som tog ut 20, 30 och 40 kronor i månaden under en viss period har dömts att återbetala sin arbetslöshetsersättning på närmare 60 000 kronor, efter tre år

En annan person som tog ut 1 400 kronor från sin premiepension under en kort tid fick ett betalningskrav på 18 000.

För den som ångrar sig och stoppar utbetalningen av sin pension säger lagstiftningen att "gjort är gjort".

Man får trots det en 15-procentig reducering av sin a-kasseersättning för all framtid, förklarar utredare Lotta Kindblom, på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

– Rättsläget ser ut så just nu. Kassorna har inte heller lagstöd för att sluta göra avdraget fast man väljer att tacka nej på Pensionsmyndigheten, säger Lotta Kindblom.

Så många har tagit ut premiepension senaste åren

dec 2005 = 31 247

dec 2006 = 41 885

dec 2007 = 53 162

dec 2008 = 61 364

dec 2009 = 64 207

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".