Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad vinst för Telia Sonera

Uppdaterat måndag 25 oktober 2010 kl 14.46
Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 07.20
"Bästa resultatet någonsin"
(1:28 min)
Lars Nyberg. Arkivfoto: Fredrik Persson/Scanpix

När teleoperatören Telia Sonera kom med sin rapport för det tredje kvartalet blev det ett resultat före skatt på 8,3 miljarder kronor, vilket är klart bättre än för tredje kvartalet för ett år sedan. Samtidigt skriver Telia Sonera nu upp sin prognos för tillväxt i år, enligt bolagets vd Lars Nyberg.

På börsen steg aktien under förmiddagens handel. Och Lars Nyberg tycker att det är starka siffror han presenterat i dag.

– Marknaden har förbättrat sig och sedan tror jag vi är rätt duktiga, aktiva i marknaden, så vi växte 4,3 procent i kvartalet, och det är mer än vi växte i första och andra, även om de växte mer än vad vi trodde.

– Så vi får skriva upp prognosen en gång till nu, till en bättre tillväxt för helåret. Dessutom har vi det här kvartalet vår högsta vinst någonsin, så det är jättepositivt.

Vad är förklaringen till att ni växer?

– Det är många olika komponenter: Det är Sverige, mobilt, och det är Finland, mobilt, det är hela vår tillväxtmotor Eurasia som växt nästan 18 procent. Sedan Spanien som växte 80 procent.

Särskilt bra går det i tillväxtländerna österut, säger Teliasoneras vd Lars Nyberg.

– Eurasia kallar vi vår tillväxtmotor. De har växt nu under ett antal kvartal igen, vi hade ju lite finanskris även i de länderna, då var tillväxten 5-7 procent, nu växte vi 18 i kvartalet, och de fantastiska är att det är praktiskt taget alla marknader som växer.

Bättre vinst och högre omsättning jämfört med för ett år sedan - och nu skriver bolaget upp sin prognos för helåret 2010. Någon prognos för nästa år lämnar däremot bolaget inte.

Men den ökade omsättningen är räknad i lokala valutor. Räknat i kronor minskade omsättningen med lite drygt en procent - och det har att göra med den senaste tidens kronförstärkning.

– När vi talar om våra resultat så har vi i flera år talat om lokala valutor, så vi inte visar en felaktig bild, för det är i lokala valutor som vi gör våra affärer. Just nu så är kronan väldigt stark, och det påverkar så klart siffrorna negativt, och om ett år kanske den är svagare och då påverkar det siffrorna positivt.

Men om kronan fortsätter ha den här styrkan, hur påverkar det?

– Ja det påverkar inte alltför mycket, för vi har mycket av våra kostnader i lokala valutor också, så vi är inte så beroende av valutorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".