Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödgröna presenterar sin skuggbudget

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 10.43
Direkt
Lyssna direkt på presskonferensen
Sänds kl. 12.55 - 14.30
Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Den rödgröna oppositionen presenterar sitt alternativ till regeringen ekonomiska politik idag. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer, enligt uppgift till Ekot, att lägga fram samma skuggbudget som de gick till val på.

Det dyraste löftet från de rödgröna är sänkt skatt för ålderspensionärer, där de tre partierna på sikt vill utplåna skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer.

I de rödgrönas alternativ finns också satsningar i skolan, med löften om ökad lärartäthet och ambitionen att sänka maxtaxan i förskolan.

När det gäller jobben, lovar de rödgröna att deras skuggbudget skulle leda till 100 000 jobb och utbildningsplatser och totalt vill de lägga 12 miljarder mer än regeringen i statsbidrag till kommunerna.

De rödgröna föreslår skattehöjningar för alla som tjänar mer än 40.000/månaden.

I deras budgetförslag finns dessutom en mindre skattehöjning för många löntagare, en skatteintäkt som staten skulle använda för att sänka avgifterna till a-kassan och höja ersättningen.

I de rödgrönas förslag skulle avgiften för a-kassan vara max 80 kr/mån och högsta dagersättningen 930 kr de första hundra dagarna.

Bland skatteförslagen ingår också höjd bensinskatt med 49 öre/litern, högre fastighetsskatt för de högst värderade villorna och utredning om en ny förmögenhetsskatt.

De rödgröna vill avskaffa det så kallade RUT-avdraget och utvidga det så kallade ROT-avdraget till att gälla energibesparing bland annat.

I de rödgrönas alternativ ingår också en höjning av ersättningen i sjukförsäkringen genom att en större del av den inkomst man förlorar vid sjukskrivning ersätts. Dessutom skulle tidsgränsen för hur länge försäkringen gäller tas bort.

Den här skuggbudgeten läggs alltså gemensamt av de rödgröna, som en helt gemensam reservation till regeringens förslag.

I fortsättningen under mandatperioden har de tre partierna sagt att det rödgröna samarbetet kommer att bli lösligare och att det inte är troligt att partierna kommer att lägga gemensamma budgetalternativ.

Alla tre partierna har hållit öppet för att samarbetet kan komma att bli tätare igen inför nästa riksdagsval, men det är en helt öppen fråga hur det i så fall kommer att se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".