Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot att barn inte får skolundervisning

Uppdaterat måndag 25 oktober 2010 kl 16.24
Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 12.16
Skolverket: Det är helt oacceptabelt
(1:42 min)
En elev sitter och räknar.

Även Skolverket reagerar nu över uppgifterna att barn som bor med sina mammor i skyddade boenden ofta inte får någon skolundervisning. Tidigare har Socialstyrelsen kommit med kritik.

– Det är såklart helt oacceptabelt att barn inte får den undervisning som de faktiskt har rätt till, säger Elin Brunell, som är jurist på Skolverket.

– Alla skolpliktiga elever har rätt att få undervisning. Man måste hitta en lösning som fungerar för de eleverna, säger hon.

Enligt uppgifter till Ekot från drygt 30 kvinnojourer har minst 25 barn det senaste året inte fått någon skolundervisning för en längre eller kortare tid.

Den vanligaste orsaken är problem med samarbetet mellan socialtjänsten i barnets hemkommun och kommunen och skolan där barnet bor i skyddat boende.

Det är också vanligt att skolorna inte vet hur de ska göra med tillfälliga elever, där en del lever under olika former av hot och vistelsen i skolan kanske måste vara hemlig.

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att ta fram råd för hur skolor och kommuner ska agera när det gäller barn med skyddad identitet, hur man ska göra med sekretessen, klasslistor, skolfoton, inloggningar till internet och så vidare.

Det är frågor som också berör de här barnen som oftast inte, i alla fall inte än, har skyddad identitet i det skyddade boendet.

I första hand är hemkommunen ansvarig för skolgången, i andra hand kommunen där barnet bor tillfälligt, säger Elin Brunell.

– Men om det här inte funkar kan man ytterst vända sig till Skolinspektionen och anmäla ärendet dit. Men framför allt måste man i kommunerna vara medvetna om att det här är elever som lever under en enorm press och en jättestressig situation överhuvudtaget. Man måste hitta smidiga lösningar så att det fungerar för de här barnen.

Även från Socialstyrelsen kommer det kritik mot att barn som bor med sina mammor i skyddade boenden inte får någon skolundervisning under längre eller kortare tid.

– Det är naturligtvis helt fel, säger Ola Florin, som arbetar på Socialstyrelsen med att samordna insatserna för våldsutsatta kvinnor och barn.

Socialtjänstlagen skärptes för tre år sedan, från att kommunerna bör till att kommunerna ska ge våldsutsatta kvinnor och barn det stöd och den hjälp som de behöver. Trots det är bristerna fortfarande stora.

Socialstyrelsen skriver nu en handbok med råd till kommunerna.

Ola Florin tror att bristerna delvis beror på att kommunerna av vana låter kvinnojourerna sköta det här och inte ser sitt eget ansvar enligt socialtjänstlagen.

– Ansvarsförhållandet mellan socialtjänsten och frivilligorganisationer måste vara glasklart. Annars hamnar barn och kvinnor i väldigt utsatta situationer, i kläm, säger Ola Florin på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".