Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer pengar till kommunerna i skuggbudgeten

Uppdaterat måndag 25 oktober 2010 kl 15.36
Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 12.03
Inga besked om ny förmögenhetsskatt
(2:01 min)
Mikaela Valtersson (MP), Thomas Östros (S) och Ulla Andersson (V) presenterade på måndagen de rödgrönas skuggbudget. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

I dag presenterade de rödgröna partierna sin skuggbudget, som ett svar på regeringens budgetproposition som lades fram förra veckan. 

De rödgröna lägger fram förslagen från valrörelsen för nästa år, och enligt socialdemokraternas ekonomiska talesperson är det ovisst hur samarbetet kommer att se ut framöver.

– Vi har alla tre partier ett stort behov av att utveckla vår egen politik. Vi fortsätter samarbeta, det kommer att ta sig olika uttryck framöver, men samtidigt har vi var och en ett stort behov av att utveckla politiken, säger Thomas Östros.

De tre rödgröna partiernas ekonomiska förslag gäller enbart för nästa år. De tidigare överenskommelserna som gällde för 2012 och framåt ska nu omprövas, enligt de ekonomiska talespersonerna. Vänsterpartiets Ulla Andersson skiljde ut sig som försvare av det rödgröna samarbetet:

– Vår ambition är att fortsätta det här samarbetet och därmed också lägga gemensamma förslag inför framtiden, säger hon.

De förslag som de rödgröna lägger i dag för nästa år känns alla igen från valrörelsen, som 2,5 miljarder i skattesänkning för pensionärer, 6,5 halv miljarder mer än regeringen i bidrag till kommunerna, höjd a-kasseersättning och höjt tak i sjukpenningen.

Bland annat också ökad lärartäthet och höjd skatt för dem som tjänar över 40 000 kronor i månaden.

Enligt de ekonomiska talespersonerna är det nu tid för eftertanke och utvärdering av det rödgröna samarbetet. Någon gemensam ekonomisk motion i vår eller nästa höst är högst osäkert.

Dessutom har de rödgröna tidigare sagt att de vill införa en förmögenhetsskatt. Men i dag stod det klart att det inte kommer att bli några besked om hur den skulle ha utformats.

Thomas Östros säger att Socialdemokraterna kommer att fundera vidare kring detta, på egen hand.

– Hur vi hanterar det när vi nu kom i opposition i fyra år till antagligen, det får vi se, säger Mikaela Valtersson, Miljöpartiet.

Finansminister Anders Borg är lika kritisk mot de rödgrönas ekonomiska förslag som harn var i valrörelsen. Han menar att de går emot arbetslinjen och äventyrar statens ekonomi:

– Det är en beklaglig tomgångpolitik som kommer här. Man håller fast vid sin traditionella hållning och det betyder att de har för avsikt att bygga ut de olika bidragssystemen och att en del av finansieringen för detta kommer på inkomstskatten, säger Anders Borg till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".