Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grekland ber EU om hjälp med gränsbevakning

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 12.41
"Även flyktingar kan stoppas vid gränsen"
(1:52 min)

Grekland, som kritiserats hårt för att inte klara av att ta hand om migranter på ett värdigt sätt, ber nu EU om hjälp att bevaka gränsen mot Turkiet.

Grekland vill att EU hjälper till att stoppa strömmen av migranter som kommer landvägen från Turkiet. Men Madelaine Seidlitz, jurist och flyktinghandläggar på Amnesty, tror att en hårdare gränskontroll kan drabba flyktingar som verkligen behöver hjälp.

– Saken är ju den att man ser ju inte på en person om han eller hon är en irreguljär migrant eller en person som inte har några passhandlingar men har som avsikt att söka skydd och som är en flykting. Det ser vi som en klar risk, att även personer som har ett skyddsbehov kommer att stoppas vid gränsen och det skulle ju innebära ett brott mot Greklands och EU:s och alla medlemsstaters internationella förpliktelser, säger Madelaine Seidlitz.

Irreguljära migranter är det vi förut kallade illegala flyktingar, som alltså vistas i ett land utan tillstånd.

När Grekland nu begär hjälp från EU:s gränskontrollmyndighet Frontex att bevaka gränsen mot Turkiet, är det just strömmen av irreguljära migranter man vill sätta stopp för. Och EU-kommissionären Cecilia Malmström sa i ett uttalande att läget vid den grek-turkiska gränsen blivit allt mer bekymmersamt, att flödet av människor över gränsen nått alarmerande proportioner och att Grekland inte självt kan klara situationen.

Men Amnesty tycker alltså att det här är fel väg att gå. Dels eftersom de som verkligen behöver skydd riskerar att bli utan, men också för att Amnesty tycker att Grekland och EU-länderna gemensamt först borde ta tag i det som verkligen brådskar: Nämligen situationen i landets flyktingförvar och att försöka inrätta ett slags asylprövningssystem - något som är i det närmaste obefintligt i Grekland nu, enligt Madelaine Seidlitz.

– Behovet av att i verklig mening få till stånd ett asylprövningssystem som är rättssäkert är det som man bör sätta som nummer ett på dagordningen även rent EU-rättsligt, säger Madelaine Seidlitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".