Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

al-Qaida stärks på nytt i Irak

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 06.20
Nu hånas de som "Amerikas söner"
(2:21 min)

Från Irak kommer rapporter om att stora grupper av de sunnimuslimska milismän som för tre år sedan bytte sida och övergav al-Qaida nu har börjat återvända till al-Qaida.

Milismännen avlönades under lång tid av USA, men nu när USA lämnar Irak vågar sunniklanerna inte längre säga nej till al-Qaida, vilket bedömare befarar kan leda till en ny våldsspiral i det politiska vakuum som råder i Irak, som fortfarande står utan regering sju månader efter valet.

De kallades "Iraks söner" och berättelsen om dessa sunniklaners omvändelse var en av USA stora framgångar i Irak.

Nu hånas de som "Amerikas söner" och många ser ingen annan utväg än att låta sig värvas på nytt av al-Qaida, rädda för repressalier och besvikna över att inte ha fått någon roll i det irakiska samhället.

För tre och fyra år sedan gick strömmen åt andra hållet. Sunniklanerna, som fram till dess hade deltagit i terroraktioner mot ockupationen, övergav och bekämpade al-Qaida.

Många av dem avlönades av USA efter att de hade bytt sida, när de var som flest uppgick antalet till 118 000. Det var inte enbart pengar som lockade, utan också ett utbrett missnöje med al-Qaidas talibanfasoner, al-Qaidaledare som införde rökförbud och som krävde att få gifta sig med de sunnitiska klanledarnas döttrar.

Det gick trögt när dessa omvända sunniklaner skulle integreras i det shia-dominerade, nya Irak. Misstänksamheten mot dem som en gång i tiden stött Saddam Hussein var stor och shiapolitiker talade om sunniterna i termer av rehabilitering, som om de vore narkotikamissbrukare eller kriminella.

För två år sedan varnade sunnipolitiker i Bagdad för bakslag eftersom sunniklanerna var missnöjda. De hade inte fått de poster de hade hoppats på inom den irakiska armén och statsapparaten. Så sent som i juli i år hade mindre än hälften av de före detta milismännen erbjudits arbete.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki hävdar nu att rapporterna om avhopp till al-Qaida är överdrivna. Om trenden visar sig korrekt, att sunnimuslimer från klaner i Diyala och Dora nu söker sig tillbaka till al-Qaida, är det ett allvarligt bakslag för Iraks försoningsprocess, en utveckling som anses kunna leda till en förnyad våldsspiral i det politiska vakuum som råder.

Många av dessa sunnitiska så kallade ”Iraks söner” har också under sin tid tillsammans med amerikanska styrkor tagit del av militärhemligheter som de nu för med sig tillbaka till al-Qaida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".