Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges finanser starkare än Kinas

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 07.20
"Ett tecken på huruvida man har en dyr eller billig valuta"
(1:34 min)

Sveriges överskott i de samlade affärerna med utlandet är större än Kinas räknat som andel av ländernas bruttonationalprodukt. Dessutom är på samma sätt Sveriges underskott i de offentliga finanserna mindre än i Kina.

Det kan delvis förklara att kronan med sin flytande växelkurs har blivit blir mer värd. Pär Magnusson, analyschef på Royal Bank of Scotland, är inte förvånad.

– Har man ett överskott i bytesbalansen är det förmodligen för att man säljer mer till utlandet än vad utlänningarna köper av oss. Det brukar vara ett tecken på huruvida man har en dyr valuta eller en billig valuta, säger Pär Magnusson.

Räknat på de senaste 12 månaderna är Sveriges överskott i bytesbalansen 6,6 procent av BNP. För Kina stannar siffran på +4,9 procent.

Ännu bättre procentsiffror har ett land som Schweiz med drygt 10 procents överskott i bytesbalansen och därtill lite bättre ordning och reda i de offentliga finanserna.

Räknat i miljarder, till exempel dollar, väger Kinas överskott i bytesbalansen oerhört tungt i världsekonomin, och då i kontrast mot underskottet på 3,3 procent i USA:s bytesbalans. 

Problemet som G20-ländernas finansministrar inte kunde lösa under den gånga helgen gäller hur valutakurserna ska – eller bör – avspegla tillståndet i ländernas ekonomier. 

Att valutorna i Sverige och Schweiz har blivit starkare och USA:s svagare följer skolboken, men inte – och det är det som det pågående valutabråket gäller – för Kinas valuta som är kopplad till dollarkursen.

När dollarkursen har gått ner har också Kinas gått ner mot exempelvis euron, kronan och den japanska yenen.  Det är ett problem, säger Pär Magnusson.

– Just nu är det ett problem. Det har inte varit ett så stort problem under de senaste åren, även om många har bråkat om det. Just nu när man har nollränta i många länder, särskilt i de länder som har stora underskott i bytesbalansen, exempelvis USA, börjar det bli ett problem, ett politiskt problem inte minst, säger Pär Magnusson, analyschef på Royal Bank of Scotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".