Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort utanförskap på internet

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 10.42
Bland unga är internetanvändandet utbrett. Foto: Maja Suslin/Scanpix

1,5 miljoner svenskar statusuppdaterar dagligen på internet medan hälften av Sveriges befolkning inte känner sig delaktig i det nya informationssamhället. Det framkommer i Stiftelsen för internetinfrastrukturs (.SE) årliga rapport om hur svenska använder internet.

I princip alla unga personer i de välutvecklade industriländerna använder internet, men specifikt för Sverige och andra nordiska länder samt USA är att det också är någorlunda vanligt med internetanvändning även bland pensionärerna. Till exempel har andelen som besöker sociala nätverk mer än fördubblats i åldrarna över 45 år.

Bland unga flickor är bloggandet mycket stort: I tolvårsåldern är hälften av flickorna engagerade, medan två av tre skriver eller har skrivit en egen blogg i åldern 16-25 år, enligt rapporten.

Men medan unga människor är flitiga internetanvändare känner sig hälften av Sveriges befolkning inte delaktig i det nya informationssamhället.

Så mycket som en tredjedel betalar till exempel inte sina räkningar på internet. Åtta av tio använder inte mobilen för att gå ut på nätet, och fem av tio använder inte internet för att få hälsoinformation.

– Halva befolkningen använder i dag internet för att söka efter hälsoinformation och fråga om specifika sjukdomar eller läkemedel. Men det utnyttjas mycket olika. 80 procent av unga välutbildade människor gör det men bara 17 procent av lågutbildade pensionärer, säger Olle Findahl, forskningsledare vid World Internet Institute i ett pressmeddelande.

Sverige hamnar högst upp på tre globala IT-index som försöker ranka olika länders beredskap och förutsättningar att bli ett framgångsrikt informationsteknologiskt land.

Snabba fakta från rapporten

85 procent av svenskarna över 16 år har tillgång till internet i hemmet, en ökning emdtvå procent sedan förra året.

Fildelningen ökar och är något högre än 2008.

Svenskarnas oro för att handla med kreditkort på nätet minskar: för tio år sedan var 72 procent av befolkningen oroad för kreditkortsbedrägerier, i dag är bara 24 procent oroade.

Hälften av internetanvändarna ser ibland på tv samtidigt som de är online.

Källa: Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".