Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler varslas om avsked inom sjukvården

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 03.00
"Personalen ska orka mer än hundra procent"
(2:37 min)
Avsked har tidigare varit mycket ovanligt och för det krävs att den som är anställd har begått ett allvarligt fel. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Arbetsklimatet inom sjukvården har hårdnat och det har blivit vanligare med varsel om avsked och uppsägningar av personliga skäl, visar en undersökning som publiceras i Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

75 procent av Vårdförbundets avdelningar rapporterar en ökning av varslen om avsked och uppsägning under det senaste året.

Enligt Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Sjöström hänger det tydligt ihop med besparingarna inom vården – att jobbet ska skötas av färre personer.

– Man förväntar sig att personalen ska orka mer än hundra procent många gånger. De som då har svårare att hinna med eller behöver mer stöd blir direkt synliga och det blir de som blir föremål för uppsägningar och så, säger Kerstin Sjöström.

Vårdförbundets medlemmar är sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Det finns 21 avdelningar i landet och 16 av dem svarar att både varsel om avsked och uppsägning av personliga skäl har ökat under det senaste året.

Avsked har tidigare varit mycket ovanligt och för det krävs att den som är anställd har begått ett allvarligt fel, som till exempel att stjäla narkotikaklassade läkemedel.

Enligt Vårdförbundet kan det i dag räcka med personliga konflikter och samarbetsproblem för att någon ska varslas om avsked, vilket är helt fel, enligt Jeanette Lindgren Dahlin som är arbetsrättsjurist på Vårdförbundet.

– Att uppenbart bryta mot intentionerna kring hur man ska använda avsked är oerhört illa och något vi faktiskt har sett i ökad utsträckning, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Det är framför allt i Halland, Örebro och Stockholm som varslen om avsked ökar. Bara på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har det varit 15 varsel om avsked sedan förra hösten och inom sektionen centrala Stockholm har det varit tio fall.

Betydligt vanligare är det med det som kallas uppsägning av personliga skäl. Ofta handlar det om anställda som varit sjukskrivna. Enligt Kerstin Sjöström på Vårdförbundet borde de i stället få rehabilitering och eventuellt ett lättare jobb.

– Man skulle ha mer resurser för alternativa arbeten, åtminstone hos stora kommuner och landsting, men där får vi ofta höra att det inte finns något som passar. Man måste se på medarbetarna på ett individuellt sätt, säger Kerstin Sjöström.

Agneta Jöhnk, chef för den arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges kommuner och landsting, tycker att arbetsgivarna uppfyller sitt rehabiliteringsansvar. Hon håller inte med om bilden att arbetsgivarna skulle ta till avsked och uppsägning mer lättvindigt i dag än tidigare.

– Jag tror ingen arbetsgivare tycker om att gå in i ett fejkat varsel. Det ligger säkert allvar bakom de varsel som har lagts.

Har det då blivit så att de anställda missköter sig mer i dag än tidigare?

– Ja, det vet inte jag. Det kan vara så att man är mer uppmärksam nu när man är mer tajt i sin organisation, att alla måste följa de regler och riktlinjer som finns, säger Agneta Jöhnk.

Vårdfokus granskning

#fil=9311# | #fil=9312#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".