Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partisekreterare bjöds på resa av oljebolag

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 12.09
"Det skadar allmänhetens förtroende för riksdagen"
(1:57 min)

Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten åkte för två år sedan i sin roll som riksdagsledamot för Moderaterna på en resa till Frankrike som oljebolaget Shell betalade.

Shell bjöd på flyg, hotell och mat, berättar svenska Shells informationschef Martin von Arronet.

– Av logistiska skäl, när man har så här många människor från Europa och ska samlas vid en tidpunkt så erbjöd vi oss att stå för resa från Bryssel till Pau där det ägde rum, övernattning och mat. Det bekostade sedermera Shell, säger Martin von Arronet.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, som varit miljöpolitisk talesperson, bjöds i maj 2008 då hon var riksdagsledamot, in till ett evenemang om energifrågor i södra Frankrike.

Shell tog dit politiker, forskare och intresseorganisationer.

Arkelsten tackade ja, och lät sig bjudas på flygresor, två hotellnätter, lunch och middag.

Året innan, 2007, bjöd Shell tre andra riksdagsledamöter på motsvarande resa. Det fallet utreddes av åklagare men ledde inte till åtal.

Enligt näringslivets organisation, Institutet mot mutor, finns risken att politiker som bjudits av ett visst företag fattar beslut som gynnar branschen.

Att miljöpolitikern Sofia Arkelsten bjöds på ett evenemang som handlade om just energifrågor är särskilt olämpligt, säger institutets ordförande professor Claes Sandgren.

– Ja, enligt min mening är det olämpligt att en riksdagsledamot tar emot förmåner av företag som jobbar inom riksdagsledamotens beslutsområde, säger Claes Sandgren. 

På vilket sätt är det olämpligt?

– Framförallt för att det skadar allmänhetens förtroende för riksdagen, säger Claes Sandgren.

Martin von Arronet på Shell igen.

– Dialogen är viktig mellan politiker och företag. Det har vi alltid arbetar med och det kommer vi att fortsätta arbeta med, säger Martin von Arronet.

Är det viktigt för Shell att ha en direktkontakt in i riksdagen?

– Jag skulle inte vilja kalla det här en direktkontakt in i riksdagen. Generellt sätt är det viktigt för oss att ha en dialog och en kontakt med representanter för de olika partierna, säger Martin von Arronet.

Ekot har inte lyckats nå Sofia Arkelsten för en kommenter men på Moderaternas hemsida skriver hon att att möjligheten att träffa studenter, forskare och politiker från hela världen låg inom ramen för uppdraget som riksdagsledamot.

Självklart beklagar hon om hennes deltagande i resan kan uppfattas som att hon låtit sig påverkas på ett otillbörligt sätt. "Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att integriteten inte kan ifrågasättas."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".