Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegången intressant ut flera aspekter

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 09.33

I dag startar rättegången mot två män som står åtalade vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för stämpling till terroristbrott.

Männen som är hemmahörande i Göteborg och Spånga är enligt åklagaren anhängare till den terroriststämplade organisationen al-Shabab, verksam i Somalia.

Enligt åtalet ska männen, 22 respektive 26 år gamla, ha rest till Somalia för att träna och förbereda sig för självmordsattentat.

När och var attentaten skulle äga rum anges inte i åtalet. Men åklagaren skriver att "Gärningen kan allvarligt skada staten Somalia och/eller de mellanstatliga organisationerna Förenta Nationerna och Afrikanska unionen, vilka båda är verksamma i Somalia."

Under den två veckor långa rättegången ska åklagaren försöka övertyga rätten om att männen haft kontakt med en ledare inom al-Shabab, att de sympatiserar med organisationen och att de haft för avsikt att bli självmordsbombare.

Till sin hjälp har åklagaren flera avlyssnade telefonsamtal, blogginlägg och även rumsavlyssning.

Att polisen avlyssnar rum är mycket ovanligt och sker i princip endast där minimistraffet är fyra års fängelse. I de avlyssnade samtalen ska 26-åringen ha sagt att han vill bli martyr.

Rättegången är intressant ur flera aspekter. Det finns flera unga män som rest till bland annat Somalia för att delta i den konflikt som finns i området. Är det brottsligt att ta ställning i en konflikt?

Enligt advokat Tomas Olsson, som företrätt flera terroristanklagade somalier, är det inte ett brott och han menar att svensk terroristbrottslag inte kan tillämpas på ett inbördeskrig i en annan del av världen.

Säpo anser att al-Shabab bedriver en verksamhet som enligt svensk lag definieras som terrorism och organisationen attackerar bland annat fredsstyrkor från Afrikanska unionen som agerar på mandat från FN.

Al-Shabab har även bland annat tagit på sig ansvar för självmordsattentat i Uganda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".