Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya mediciner har svårt att nå patienterna

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 02.05
"Tar lång tid att förändra arbetssätt"
(2:14 min)
Finns inga bevis i rapporten för att kostnaden styr hur mycket medicn som skrivs ut. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Det finns stora skillnader i behandlingen av patienter när det gäller vilka som får de nyare medicinerna, till exempel mot benskörhet och Alzheimers. Det visar en sammanställning som gjorts på uppdrag av läkemedelsindustriföreningen.

De nyare medlen har svårt att tränga in i vården, säger Mikael Hoffman vid NEPI, ett oberoende läkemedelsnätverk.

– Vi vet rent generellt att det tar lång tid att förändra arbetssätt i vården. Även bra nya läkemedel har en lång startsträcka och där kan man definitivt göra mycket mer genom att hjälpa de innovativa läkemedlen att nå rätt patienter.

Enligt rapporten är skillnaderna stora när det gäller hur mycket läkemedel som skrivs ut både mellan kliniker och landsting. Många patienter är underbehandlade. Det gäller till exempel de som fått diagnosen benskörhet, där bristande samverkan och kontinuitet mellan läkarna gör att medicineringen inte fungerar för patienterna.

Det gäller också Alzheimerdrabbade, där endast ett landsting i hela landet når upp till Socialstyrelsens behandlingsrekommendationer för bromsmedicinerna. För personer med MS, multipel skleros, kan de regionala variationerna helt enkelt bero på att det finns för få neurologer i landet.

Men att vården varierar i Sverige är ingen nyhet, det gäller såväl läkemedel som andra behandlingsformer. Den nya rapporten visar att skillnaderna gäller också användningen av de nyare medicinerna - och det är läkemedel som i vissa fall kostar betydligt mer än de traditionella.

Men det finns inga bevis i rapporten för att det är kostnaden som styr hur mycket medicin som skrivs ut. Variationerna kan också bero på brist på uppföljning, utredning och olika traditioner, eller avgöras av läkarnas engagemang, kunskap eller inställning, säger Göran Stiernstedt vid Sveriges kommuner och landsting.

– Läkarkåren är olika snabb på att ta till sig nyheter och ibland har man dessutom olika åsikter om värdet av ett nytt läkemedel.

Sveriges kommuner och landsting har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta närmare på hur nyare mediciner ska introduceras snabbare i sjukvården, men Göran Stiernstedt poängterar att det inte är självklart att nyare medel alltid är bättre.

– Vi vet ju till exempel inte vilka skillnader i hälsa de här medlen medför. Ibland finns det faktiskt alternativa behandlingsmetoder som kan vara väl så bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".