Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hushållens optimism mattas av

Uppdaterat torsdag 28 oktober 2010 kl 12.41
Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 10.38
KI: Ingen risk för återhämtning
(1:25 min)

Den svenska konjunkturen är fortsatt stark, men hushållen och företagens ekonomiska förväntningar är något lägre nu jämfört med för en månad sedan.

– Vi ser nu att det i en del sektorer är en tendens till lite lägre tillväxt. Det är ganska naturligt efter den extrema tillväxt siffror vi hade i början av året, säger Roger Knudsen, som ansvarar för Konjunkturinstitutets senaste barometer.

Från tillverkningsindustrin kommer bara positiva besked just nu. Företagen rapporterar god orderingång, de nyrekryterar och många av dem planerar investeringar det närmsta året. De har också byggt upp sina lager under de senaste månaderna.

Industrin använder också en allt större del av sin kapacitet. I några branscher, som i skogsindustrin, är kapacitetsutnyttjandet "väldigt högt", nära 100 procent, enligt konjunkturbarometern.

Också inom elektro-, transport- och maskinindustrin närmar sig kapacitetsutnyttjandet taket.

Också den svenska handeln växer just nu. Undantaget är livsmedelshandeln, som redovisar oförändrade volymer.

Sammantaget ser ändå Konjunkturinstitutet och Roger Knudsen ingen risk för överhettning i den svenska ekonomin.

– Det finns stora lediga resurser och det kommer så att förbli under lång tid framöver. Inom delar av byggindustrin är det dock en överhettning och i tjänstesektorn har vi datakonsulterna som kanske är snubblande nära en storts överhettning. Men generellt sett finns det ingen risk, säger Roger Knudsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".