Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frågor och svar kring EU-toppmötet

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 12.30
Herman Melzer på plats i Bryssel inför dagens EU-toppmöte. Foto: Dagens Nyheter.

I eftermiddag samlas EU:s stats- och regeringschefer till ett toppmöte i Bryssel. Ekots EU-reporter Herman Melzer svarar på tre snabba frågor kring mötet.

Vilka är de stora frågorna som ska tas upp på mötet?

Mötet ska behandla en omfattande rapport om ekonomisk styrning. Det låter krångligt, men är enkelt. Länder som missköter sin ekonomi ska kunna bestraffas hårdare än i dag.

EU:s finansministrar har kommit överens om ett system där länderna först får betala in en deposition, ett slags pant. Om det inte blir någon bättring blir ett land av med depositionen som då förvandlas till böter.

Den andra och verkligt stora frågan på toppmötet gäller att Tyskland och Frankrike vill införa en räddningsfond som ska kunna lösa ut länder med ekonomiska problem.

På EU-språk kallas räddningsfonden för en "krishanteringsmekanism". Att lösa ut länder på det här sättet strider mot EU:s fördrag. Tyskland vill därför ha en fördragsändring.

Många länder är mot detta och den verkligt stora frågan på EU-toppmötet blir hur EU ska hantera Tysklands krav på en ändring av EU:s fördrag.

Vilka meningsskiljaktigheter finns det?

Förutom striden om en fördragsändring blir det också strid om Tysklands och Frankrikes krav att länder som missköter sig ekonomiskt ska kunna förlora sin rösträtt.

Även detta kräver en fördragsändring.

Hur stor är risken att frågan om en fördragsändring tar över mötet?

Frågan om en fördragsändring kommer att bli helt dominerande.

När det gäller rapporten om ekonomisk styrning är det viktigt att komma ihåg att detta än så länge bara är ett förslag. Själva lagstiftningsarbetet väntas bli omfattande och komplicerat. EU-länderna hoppas på att de nya reglerna för hur länder som inte sköter sin ekonomi ska bestraffas börjar gälla från sommaren 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".