Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Första åtalet för olaglig omskärelse

Uppdaterat torsdag 28 oktober 2010 kl 15.40
Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 14.53

För första gången, enligt Brottsförebyggande rådets statistik, har en person åtalats misstänkt för brott mot lagen om omskärelse av pojkar som kom 2001. Mannen ska ha skurit bort förhudar vid nio tillfällen utan att ha det särskilda tillstånd som krävs.

En 50-årig egyptisk medborgare har åtalats misstänkt för att omskurit pojkar i Sverige vid nio tillfällen under 2008 och 2009, trots att han då inte hade tillstånd från Socialstyrelsen att utföra ingreppet.

Det är första gången som lagen om omskärelse av pojkar används sedan den började gälla för nio år sedan.

– Det här är första gången. Vi har inte anmält något annat fall till polismyndigheten, säger Torsten Mossberg på Socialstyrelsen.

Kammaråklagare Anders Tordai åtalar dessutom 50-åringen för ett fall av misshandel och två fall av misshandel alternativt vållande till kroppsskada i samband med omskärningarna.

Under rättegången den 29 november i Södertörns tingsrätt ska en videofilm styrka att en pojke i Tierp inte var tillräckligt bedövad under ingreppet. Vittnesuppgifter och rättsintyg ska visa att två bröder i Botkyrka drabbades av bland annat vävnadsskador och smärta av ett förband som den åtalade ska ha lagt runt penisarna.

Mannen nekar till brott, säger hans försvarsadvokat Leif Silbersky.

– Han hävdar med emfas och beslutsamhet att han har handlat korrekt och att han är utbildad för att utföra medicinskt säkra omskärelser.

Mannen hade tidigare ett tillstånd, men Socialstyrelsen återkallade det eftersom mannen bedömdes vara oskicklig.

– Min klient upplever att detta skedde utan grund, säger Leif Silbersky.

Enligt lagen får bara personer med särskilt tillstånd utföra omskärelser på pojkar av icke-medicinska skäl - och då bara på pojkar upp till två månader. Dessutom får läkare göra ingreppet, också på äldre barn.

Socialstyrelsen tycker inte att lagen fungerar. Cirka 3 000 pojkar beräknas bli omskurna i Sverige varje år av religiösa skäl. Bara cirka 1 000 av dessa omskärelser utförs av behöriga personer - resten görs av obehöriga, enligt myndigheten. Dålig tillgänglighet och bristande information om vart man kan vända sig gör att många föräldrar väljer att lägga saken i andras händer, med ökad risk för skador och infektioner som följd.

TT

Fakta: Omskärelse

Omskärelse på pojkar innebär att man helt eller delvis opererar bort förhuden på penis. Det är en utbredd sedvänja i många delar av världen. Skälen är religiösa eller hygieniska.

I Sverige trädde lagen om omskärelse av pojkar i kraft 2001. Den som utför en omskärelse av en pojke upp till 18 år utan att ha svensk läkarlegitimation eller utan särskilt tillstånd från Socialstyrelsen kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

För att få tillstånd krävs att den sökande är knuten till ett trossamfund där omskärelse ingår som en del i en religiös tradition.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".