Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förenklad hantering ska stoppa utflaggning

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 16.08
"Korttidsanställningar behövs i fjärrfart"
(1:54 min)
Fler ska förbli svenska.

För att svensk sjöfart ska bli mer konkurrenskraftig kommer nu förslag om att tillåta fler korttidsanställningar och förenklingar när det gäller vilken flagg fartyget ska ha.

Regeringens särskilde utredare Jonas Bjelfvenstam anser att förändringarna måste ske snabbt.

– Det viktiga nu är att arbetsmarknadens parter nu tar detta på allvar och funderar över hur man på bästa sätt kan komma i mål med en ny överenskommelse och att det sker fort.

Många svenska rederier har idag problem med bristande lönsamhet. Konsekvenserna har lett till att allt fler svenska fartyg registreras i våra grannländer, där lagstiftningen är gynnsammare för rederierna i samband med anställningar.

Just nu pågår en våg av utflaggning. Under förra året flaggade 30 svenska fartyg ut. I år väntas antalet utflaggningar nära dubbleras, enligt Sveriges Redareförening.

För att bromsa den negativa utvecklingen föreslår Jonas Bjelfvenstam i sin utredning fler konkreta åtgärder.

Bland annat vill han öka rederiernas lönsamhet genom att tillåta fler tillfälligt anställda. Han vill även förenkla anställningarna av personal från låglöneländer, för att kunna konkurrera med grannländerna.

– Lågkostnadsbesättning ska kunna tillåtas i högre utsträckning på svenska fartyg i fjärrfart. Och med lågkostnadsbesättning handlar det framför allt om korttidsanställd personal från andra länder.

Vidare förslås att det inrättas en innovationsfond. Den ska stimulera nyskapande åtgärder inom sjöfart och nyinvesteringar, inom miljöfrågor och säkerhet till sjöss.

– Sikta mer på innovationer, forskning och investering i miljö och säkrare utrustning ombord.

Utredaren vill också att fler fartygstyper ska kunna få sjöfartstöd och han vill förenkla administrationen för rederierna vid registrering av fartyg till Transportstyrelsen.

– Man ska inte behöva möta tio olika handläggare under ett registreringsförfarande till exempel, säger utredaren Jonas Bjelfvenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".