Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arkelsten: "Jag har varit väldigt öppen om resan"

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 16.00
"Inte konstigt om arrangören betalar"
(1:59 min)

Att Sofia Arkelsten, numera Moderaternas partisekreterare, deltog i Shells Eco-Marathon 2008 var ingen hemlighet. Det berättade hon om på sin blogg och därför kom reaktionerna drygt två år senare som en överraskning, säger hon.

– Jag har ju varit väldigt öppen på min blogg och jag har använt den för att dokumentera vardagen i riksdagen. Jag har publicerat bilder, texter och dokumenterat med det händer, säger Sofia Arkelsten.

Framgick det då att det var Shell som betalade?

– Det framgick väldigt tydligt att det var ett seminarium som var anordnat av Shell och själva namnet, Shell Eco-Marathon som är tävlingsdelen är ju också väldigt tydligt. Jag skriver också på bloggen hur Shell tillsammans med Tekniska högskolan i Stockholm besökte utskottet.

Men ingen har väl ifrågasatt att du deltog i det här seminariet. Frågan är väl vem som skulle ha betalat?

– Då var min bedömning att det inte är konstigt om arrangören tar kostnaden för att jag ska kunna medverka i ett seminarium som de har bjudit in till.

Menar du att det inte finns någon risk att man ändå känner någon sorts lojalitet mot den personen som har bjudit in och betalat?

– Nej. Jag har inte påverkats av detta, men bara det faktum att det finns ett utrymme för tolkning och att vi har det här samtalet, att den här diskussionen har uppstått, tycker jag är oerhört beklagligt, säger Sofia Arkelsten.

Enligt Shell handlade det om ett rundabordssamtal mellan cirka 120 personer. Samtalet anknöt till Shell Eco-Marathon, som är ett utbildningsprojekt för studenter i hela Europa.

Tävlingen går ut på att skapa ett fordon som kan köra så långt som möjligt i 30 kilometer i timmen, på energi motsvarande en liter bensin.

Sofia Arkelsten anser inte att hon borde låtit riksdagen betala resan, i stället för Shell Eco Marathon.

– Nej, men jag beklagar om deltagandet i resan och seminariet har uppfattats som att jag har låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt, säger Sofia Arkelsten.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt förklarade tidigare i dag att han har fortsatt förtroende för Sofia Arkelsten.

– Det är viktigt att visa att vi har ett förtroende för Sofia Arkelsten. Jag tycker att hon på ett bra sätt har beskrivit den förändrade roll hon har fått när hon går från att ha varit enbart riksdagsledamot till att nu också vara partisekreterare, säger Fredrik Reinfeldt.

Hade hon berättat detta för dig före utnämningen?

– Jag visste att hon skulle lämna ett styrelseuppdrag och sedan har hon ju till alla som har velat följa henne berättat om de här resorna på sin blogg bland annat, säger statsministern.

Ledamöternas resestöd

1. Under mandatperioden har varje ordinarie ledmot möjlighet att söka bidrag till enskilda utrikesresor. Resan ska vara av värde för fullgörandet av riksdagsuppdraget. Beloppet per ordinarie ledamot och mandatperiod är 50 000 kronor. Ledamöterna söker pengarna. Om de får några avgörs av de vice talmännen.

2. Riksdagen har också avsatt 60 000 kronor per ordinarie ledamot för resor som beslutas av utskotten. Utskottet måste alltså godkänna att hela utskottet eller ett antal ledmöter får bidrag för resor. Utrikesutskottets presidium har extra pengar för resor.

För EU gäller:
1. Varje utskott har 200 000 per mandatperiod för resor för EU-ändamål

2. EU-nämnden har 700 000 per mandatperiod för resor i samband med COSAC. EU-nämnden träffar de andra parlamentens EU-organ en gång i halvåret på en konferens som kallas för COSAC.

Källa: Riksdagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".