Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftigt ökad vinst för Vattenfall

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 18.47
"Vi vill inte sälja något till förlust"
(2:31 min)

Statliga energijätten Vattenfall redovisade idag en kraftigt ökad vinst för det tredje kvartalet på 1,7 miljarder kronor efter skatt. Men det finns orosmoln. För att kunna betala av på sina stora skulder planerar Vattenfall att fortsätta sälja tillgångar. Fast nu ifrågasätts hur bra betalt Vattenfall kan få för till exempel koleldade kraftverk i Polen.

Bolagets vd Öystein Löseth säger att man har kontroll och vill inte sälja med förlust.

– Vi sitter bakom ratten själva. Vi vill sälja på kommersiella villkor, säger han.

Men det behöver inte betyda att det blir vinst på sista redan för Vattenfall?

– Vi vill inte sälja med förlust.

Öystein Löseth tog över som vd i Vattenfall i april i år och hans arbete hittills verkar till stora delar ha handlat om att städa upp efter den tidigare ledningens mångåriga köpfest. Det var något som positionerade Vattenfall som en betydande aktör i Europa, men också som ett skuldtyngt bolag med stora utsläpp av koldioxid.

För att minska på skulderna och också skaffa en grönare profil vill Vattenfall bland annat sälja kolkraftverk och annan verksamhet i Polen.

Men frågan är vad den statliga energijätten kan räkna med att få betalt. Thomas Tangerås forskar om elmarknadsfrågor vid Institutet för näringslivsforskning i Stockholm.

– De flesta som är inne på den här marknaden har nog insett att detta med att driva kolkraftverk är inte var framtiden ligger. Det gäller ju inte bara Vattenfall som vill sälja dem på grund av detta det gäller väl också de som eventuellt vill köpa dem. Och det borde rimligen återspegla sig i vad de är beredda att betala, säger han.

Vattenfalls vd Öystein Löseth säger att inga diskussioner inletts ännu med tänkbara köpare, men att Vattenfall räknar med en bra affär.

– Vattenfall gick ju in i Polen i början av 2000-talet och det var ju innan man hade den här utsläppsmarknaden där det blir dyrare och dyrare att släppa ut. Nu har man även börjat tala om att man ska börja betala för de här utsläppsrätterna. Det var väl knappast något man räknade in när man köpte de här kraftverken, säger Thomas Tangerås.

I samband med att kvartalsrapporten i dag berättade också Vattenfall hur underhållsarbetet går i de svenska kärnkraftreaktorer där Vattenfall är delägare.

I vintras ledde kylan här hemma till rekorddyra elräkningar, bland annat eftersom flera av reaktorerna inte var igång. Situationen är liknande nu, men de nu pågående underhållsarbetena i bland annat Ringhals ska vara avslutade i november.

– Jag räknar med att våra kärnkraftverk ska köra under vintern, säger vd Öystein Löseth.

Kan du garantera det?

– Jag tror att det är helt omöjligt att garantera någonting, men vi ska göra vårt allra bästa för att de ska gå under vintern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".