Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre förtidspensionärer

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 05.00
"Ingen annan förmån minskar så mycket"
(2:18 min)
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Statens utbetalningar till förtidspensionärer minskar dramatiskt de närmaste åren. Och det är de striktare reglerna som regeringen införde för ett par år sedan som börjar ge resultat.

 |

– Det finns ingen annan förmån som minskar så mycket, säger Andreas Månsson Vogel, analytiker på Försäkringskassan.

Det handlar om hisnande 25 miljarder kronor, lika mycket som hela barnbidraget kostar staten varje år. Så mycket kommer utbetalningarna till förtidspensionärer, eller till dem med sjuk- och aktivitetsersättning som det heter, att minska fram till 2015.

Enligt Försäkringskassans nya prognos kommer ersättningarna att minska från 72 miljarder 2009 till 47 miljarder 2015.

Detta samtidigt som kostnaden för andra utbetalningar Försäkringskassan gör ökar, som till exempel för assistansersättningen, bostadsbidragen, eller tandvårdsersättningen.

Däremot väntas kostnaden för sjukpenningen inte minska lika mycket som den gjort senaste åren, utan den planar nu ut.

– Där tror jag att vi har nått en ganska stabil nivå, säger Andreas Månsson Vogel.

Men förtidspensionärerna, eller personer med sjukersättning blir allt färre. Och den enda tydliga förklaringen är de ändrade reglerna som regeringen införde 2008.

För det som händer nu är att många med sjukersättning går i ålderspension, samtidigt som möjligheten att få tidsbegränsad sjukersättning fasas ut. Dessutom blir det även mycket svårare att få sjukersättning.

Försäkringskassan skriver själv i prognosen att "det nya regelverket ställer högre krav på stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan."

Antalet personer med sjukersättning fortsätter därför att minska åren framöver. I år beräknas 9 000 nya komma in, medan 70 000 försvinner ut.

– De minskar ju så att säga konstant, säger Andreas Månsson Vogel.

Det ser ju ut som att Försäkringskassan räknar i sin prognos att de här sjukreglerna som strypt införseln till sjukersättningen och att de ligger kvar och håller nere kostnaderna så?

– Ja, prognoserna utgår ju alltid från rådande regelverk.

Och det är de här nya, striktare reglerna för att få förtidspension?

– Ja, precis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".