Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bra drag på svensk exportmarknad

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 07.43
KI kan revidera upp sin prognos
(1:59 min)
Lastbilar i Frihamnen i Stockholm. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Just nu är det ovanligt bra drag i Sveriges export. I år är återhämtningen nästan lika stor som fallet under krisåret 2009. Och mellan 2011 och 2013 kan exporten öka med ytterligare 20 procent.

Det kan se ut som rena solskenssiffror i den prognos Riksbanken kom med i förra veckan när banken beslutade att höja sin styrränta.

Efter ett exportfall med drygt 12 procent under 2009, väntas det bli en ökning med nästan 12 procent i år. Under 2011 fortsätter det med plus 8,5 procent, och åren därefter med 5,5 och 5,3 procent.

Detta trots att det redan börjat komma klagorop om att kronan blivit påtagligt starkare och nu börjar det bli risk för ökad export.

Men det statliga konjunkturinstitutet är i stort sett överens med Riksbankens syn fortsatta exportframgångar, säger generaldirektören Mats Dillén.

– Vi har inte fullt så hög exporttillväxt i vår prognos som ju kom i början av september, men det har i och för sig kommit in ganska starka exportsiffror som vi inte har tagit hänsyn till, så det är möjligt att vi skulle behöva revidera upp våra siffror något. Jag kan i alla fall inte säga att Riksbankens siffror är orimligt höga, säger han.

En faktor som underlättar för den svenska exporten är att världsekonomin tros växa med runt 4,5 procent under nästa år, och då spelar det mindre roll att utvecklingen släpar efter i stora delar av Europa och att det inte ser ut att bli någon riktig fart i USA.

Eller som Riksbanken säger: Sverige kan surfa fram på den världsekonomiska tillväxten. Konjunkturinstitutet håller med.

– Det går ganska bra i stora delar av Asien, bland våra grannländer Finland och Norge går det ganska bra och Tyskland går ju starkt. Så länder som går bra är länder som vi exporterar en hel del till och det gör att vi ändå kommer att möta en hygglig efterfrågan för vår export, säger Mats Dillén.

I det här läget tycks det spela mindre roll att växelkursen på svenska kronan gått upp.

– Jo, det dämpar ju lite grann, men att ha så pass höga tillväxttal i en återhämtningsfas är inget onormalt i sig, säger Mats Dillén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".