Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väl godkänt för svenska banker i stresstest

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 12.00
"Svenska banker tillhör de mest robusta"
(2:02 min)

De svenska storbankerna klarar av en usel ekonomisk utveckling, det enligt de tester som Finansinspektionen (FI) offentliggjorde idag.

– Det föll väl ut. Vi ser att med väldigt hårda stress-scenarier så klarar sig de svenska bankerna väldigt bra, säger Martin Andersson, generaldirektör på FI.

Men om de europeiska bankerna, som i vissa fall fått sämre värden i stresstester, får problem - hur skulle det påverka?

– Det beror på. Om det är enskilda banker så finns ingen anledning att det påverkar svenska banker särskilt mycket. Men det är klart att får vi en större oro på den finansiella marknaden i Europa så kommer det påverka svenska banker. Men just nu kan vi glädja oss åt att svenska banker tillhör de mest robusta i Europa.

Ssamtidigt som rapporten om risker i det finansiella systemet släpptes, så lade Finansinspektionen också fram resultatet av sina stresstester av dom svenska storbankerna.

Enligt testerna så är alltså de svenska storbankerna väl rustade för att klara av även en riktigt usel ekonomisk utveckling i omvärlden, med kraftigt ökade kreditförluster. Det eftersom de redan har samlat på sig relativt sett mycket pengar, och även för att de tjänar mycket pengar som läget är nu.

Och riskerna i det finansiella systemet har minskat. Den största risken, det är om det återigen skulle bli ekonomisk oro i omvärlden, till exempel på grund av att något mer land får akuta statsfinansiella problem.

Vad gäller Baltikum, där ju Swedbank och SEB är stora aktörer, så sade Finansinspektionens chefsekonom Lars Frisell att hel del usla lån i Baltikum ju redan har blivit kreditförluster, och därför kan man anta att de lån som är kvar är av bättre kvalitet.

Att utvecklingen i Baltikum har vänt väldigt snabbt underströk Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson:

– Vi har ju sett en väldigt stark utveckling i Baltikum och det är naturligtvis positivt, inte bara för de baltiska ekonomierna utan också för de svenska banker som är verksamma där.

– Vi har sett en väldigt snabb förändring från det väldigt dåliga utgångsläge de fick i samband med krisen. Till exempel Estland har gått från våldsamt stora tapp i sin ekonomi till att vara ett av få länder i Europa som faktiskt uppfyller Maastrichtkriterierna. Det är en imponerande utveckling, säger Martin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".