Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsmakten: Vi skulle klarat uppdraget

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 16.58
Försvarsmakten håller delvis med om kritiken
(1:54 min)
Nordic Battle group genomför en militärövning i Skövde. Foto: Caroline Tibell/Scanpix.

Det var mycket som inte fungerade som det skulle när stridsgruppen Nordic Battle group byggdes upp för två år sedan, säger Riksrevisionen efter en granskning. Bristerna var så stora att det är tveksamt om styrkan hade klarat sin uppgift om den hade skickats ut till ett konfliktområde, säger riksrevisor Jan Landahl, något som Försvarsmakten själva inte håller med om.

– Ja, alltså Försvarsmaktens egna utvärderingar och även det vi har tittat på pekar på att man inte hade klarat alla uppgifter, enligt den konfliktskala som EU har satt upp, säger riksrevisor Jan Landahl.

I Riksrevisionens granskning pekar de på en rad brister när det gäller Nordic Battle Groups första stridsgrupp 2008. Bland annat ledde förseningar i planeringen till att samövningar och utbildningar inte hanns med, att materielköpen inte samordnades och att antalet soldater och kostnader drog i väg.

Försvarsmakten håller delvis med om kritiken, men menar att de absolut skulle ha klarat av sitt uppdrag, om det blivit aktuellt att skicka i väg gruppen till ett konfliktområde.

– Det är naturligtvis deras rätt att göra, vi gör inte den bedömningen, och det vill vi vara tydliga med. Och jag vill också säga att vi har fått oerhört mycket erkännanden ute i Europa och inte minst från våra fyra samarbetsländer för den här stridsgruppen, säger Jan Salestrand som är chef för ledningsstaben på Försvarsmakten.

2004 togs beslut om Nordic Battle Group, EU:s snabbstyrka som inom 10 dagar skulle kunna vara på plats i konfliktområden. Riksrevisionen menar alltså att mycket gjordes fel inför starten 2008. Just nu pågår uppbyggnaden av Nordic Battle Group 2011. Riksrevisionen kommer inte att ge några rekommendationer i det arbetet, men kommer att granska det i efterhand.

Jan Salestrand på Försvarsmakten menar att en del av kritiken stämmer, men att det blir lättare med det nya uppbyggnadsarbetet, när ramarna redan finns.

– Mycket av det som Riksrevisionen tar upp har vi naturligtvis redan tagit till oss.

Vad är det då som ni har förändrat?

– För det första behöver vi inte börja på ett blankt blad. Konceptet finns redan, vi har haft det en gång. Vad vi har gjort nu är att genom en ramstyrning också från politisk nivå, har fått skala ner den något, men i övrigt har vi det som vi hade, vi behöver inte göra om en gång till, säger Jan Salestrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".