Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kritik mot tidsgränser i sjukförsäkringen

Publicerat lördag 30 oktober 2010 kl 17.36
"Orimliga tidsgränser måste ses över"
(2:06 min)
Kjell Rautio. Arkivfoto: Scanpix.

Regeringens nya sjukförsäkringsregler fortsätter att vålla debatt. En utredning som skulle föreslå förbättringar av regelverket får nu kritik av bland annat fackförbunden och handikapporganisationerna.

– Det finns saker i den här utredningen som pekar i rätt riktning. Men det är också på det sättet att det inte räcker. Bland annat måste man titta över det här som vi menar är väldigt orimliga tidsgränser, som riskerar att utförsäkra folk. Också sådana som inte ens har fått chansen till rehabilitering riskerar att utförsäkras med dagens tidsgränser, Kjell Rautio, som är välfärdsutredare på Tjänstemannafackens centralorganisation, TCO.

Regeringens utredare Anna Hedborg fick i uppdrag att se över regelverket i den nya sjukförsäkringen. Hon kom också med flera förslag på förändringar.

Ett förslag är att bara de som verkligen är sjuka ska få pengar ur sjukförsäkringen. Svårbedömda situationer ska lyftas ur försäkringen.

Gravida ska kunna få en graviditetspenning och den som förlorar en nära anhörig ska ha rätt till en närståendepenning.

Men de flesta förslagen i utredningen är mindre konkreta. Det handlar bland annat om olika begrepp som ska tydliggöra vad som händer vid vissa tidsgränser i den nya sjukförsäkringen. Tanken är att göra hela processen mer rättssäker.

Men många remissinstanser är alltså kritiska. Handikappförbundens samarbetsorgan skriver att "utredningens förslag bygger på snäva tidsgränser och en uppfattning om att alla människor kan bli friska."

Även Kjell Rautio på TCO är kritisk till att tidsgränserna i regeringens nya sjukförsäkring finns kvar även i utredningens förslag.

– Vi menar att det är orimligt. Det strider också mot sunt förnuft och till och med rättsmedvetandet.

Många tunga remissinstanser tycker att den nya sjukförsäkringen måste bli mer objektiv och rättssäker i bedömningen av de långtidssjuka, och många vill se mer genomgripande förändringar än utredaren föreslår. Kjell Rautio på TCO är en av dem.

– Det kanske inte är så märkligt att utredarna inte har tittat på det här mer ordentligt. Regeringen är inte så intresserad av att titta på de här reglerna ur ett fördjupat perspektiv, utan tycker att man kan putsa till dem lite och sedan ska det bli bra, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare på TCO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".