Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska biologiska mångfalden räddas

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 21.59
"Ökar hoppet om framsteg i klimatförhandlingarna"
(1:43 min)
Mötet var en enormt stor miljöframgång, enligt miljöminister Andreas Carlgren. Foto: Mark Baker/Scanpix.

Vid FN-mötet i Japan enades ikväll miljöministrarna från 193 länder om en åtgärdsplan för hur man ska rädda den biologiska mångfalden.

– Som helhet är det en enormt stor miljöframgång, det betyder att världen har enats om en stor miljööverenskommelse, säger Sveriges miljöminister Andreas Carlgren.

Mötet som hållit på sedan mitten av oktober har handlat om hur man ska skydda känsliga ekosystem, och under mötets sista dag lyckades delegaterna alltså enas om en åtgärdsplan, enligt Andreas Carlgren.

Länderna ska till exempel ta fram åtgärder för att minska avskogningen och stoppa överfiskningen, och de enades också om att 17 procent av land- och vattenområdena på jorden ska skyddas.

– Det kan handla om skogar med enorm artrikedom, det kan handla om ökenområden som har naturtyper som är oerhört speciella och som det gäller att skydda, och det kan också handla om regnskogsområden som annars bara skulle riskeras att skövlas, säger miljöminister Andreas Carlgren.

I de här delarna där det då handlar om målsättningar, vad finns det för garantier för att det kommer att bli verklighet?

– Det går aldrig att åstadkomma fulla garantier, annat än på det sättet att det nu följs upp och att man hela tiden kommer att mötas igen och följa upp att det som man kommit överens faktiskt genomförs i praktiken.

Målen sattes på flera områden lägre än vad den svenska delegationen ville, säger miljöminister Andreas Carlgren, men han beskriver ändå överenskommelsen som en framgång, med tanke på att länderna vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn för snart ett år sedan inte kunde enas om ett avtal.

– Det är klart att det här ökar hoppet om att man ska kunna göra en del framsteg i klimatförhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".