Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fel av HSAN att inte pricka läkare

Uppdaterat lördag 30 oktober 2010 kl 11.35
Publicerat lördag 30 oktober 2010 kl 07.56
Socialstyrelsen välkomnar beskedet
(2:16 min)
Redan i somras slutade HSAN att pricka sjukvårdspersonal som misskött sig, trots att den nya lagen inte träder i kraft förrän vid årsskiftet. Foto: Karin Markhede/Scanpix.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har gjort fel när man har slutat pricka läkare för patientmissar, med hänvisning till en ny lag som ska träda i kraft vid årsskiftet. Det enligt två domar från förvaltningsdomstolen i Stockholm.

– Vi anser att det är fel, vi anser att det är gällande lag som man ska döma efter, säger rådman Cecilia Landelius.

Den 1 januari nästa år försvinner de disciplinpåföljder, som varning och erinran som sjukvårdspersonal som misskött sig tidigare har kunnat få, då införs ett nytt system som ska vara mer inriktat på att hitta systemfel inom vården.

Men redan i somras slutade HSAN att pricka sjukvårdspersonal som misskött sig, det rör sig hittills om ett 60-tal fall där HSAN konstaterar att det begåtts fel, men inte gett någon disciplinpåföljd, med hänvisning till den nya lagen.

Men flera fall har överklagats, och i två domar från förvaltningsrätten i Stockholm konstateras alltså att det här saknar lagligt stöd, ett besked som välkomnas av Socialstyrelsen.

– Vi har en lag som säger hur man ska göra de här bedömningarna, och så länge den lagen gäller är det klart att det inte är bra om myndigheterna gör egna godtyckliga tolkningar om hur lagen ska följas, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

De två ärendena kommer nu att gå tillbaka till HSAN, där Lars-Åke Johnsson är ordförande.

– Jag har egentligen inga synpunkter för närvarande, utan vi måste ta del av de här domarna och se vilka slutsatser vi kan dra av dem, säger han.

Domarna kan också få bäring på många andra fall där nämnden ännu inte fattat beslut.

Runt 1500 ärenden väntar på att avgöras av HSAN, men långt ifrån alla kommer att hinnas med innan den nya lagen träder i kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".