Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brittiska krismöten efter terrorhotet mot USA

Publicerat lördag 30 oktober 2010 kl 15.10
Fraktflygplan undersöks i jakten på paket med sprängmedel på Newark-flygplatsen i USA. Foto: Joe Epstein/Scanpix.

Den brittiska regeringen höll krismöten både i går och i dag med anledning av de paket med sprängämnen som hittats ombord på flygplan, varav ett befann sig på brittisk mark. Myndigheterna i Jemen har tagit 26 försändelser med misstänkt innehåll i beslag, rapporterar AFP som åberopar en källa nära utredningen.

De som deltog var enligt nyhetsbyrån AFP förutom inrikesminister Theresa May, och vissa andra ministrar, chefer inom försvaret. May uppgav att man inte minst diskuterar åtgärder för att förbättra säkerheten runt godstransporter från Jemen.

Martin Broughton, ordförande i British Airways, sade nyligen att han ansåg att en del av de säkerhetsarrangemang som omgett flyget på senare år - och innebär en hel del omak för resenärer - borde kunna lättas upp. Han fick mothugg av förre inrikesministern John Reid, som hänvisade till fortsatt terrorfara.

Premiärminister David Cameron befann sig på lördagen på lantresidenset Chequers där han enligt tidigare uppgjorda planer skulle ta emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Nu inleds jakten på de skyldiga till försöken att skicka paket med sprängladdningar till USA. Det finns tecken på att terrorister överger dåd av 11 september-karaktär för strategier med "låg kostnad för stor åverkan".

– De söker efter svagheter i systemet, konstaterar John Brennan, president Barack Obamas rådgivare inom terroristbekämpning.

De två paketen från Jemen var adresserade till två olika judiska församlingar i Chicago. Det ena, via fraktföretaget United Parcel Service (UPS), stoppades på East Midland-flygplatsen i centrala England och det andra på en anläggning tillhörig fraktbolaget Fedex i Dubai.

Sprängmedlet ska enligt New York Times vara det högexplosiva ämnet pentyl (PETN).

Politikern Jane Harman, knuten till USA:s departement för inrikes säkerhet, säger till tidningen att sprängämnet gömts i färgpatroner till skrivare.

Polisen i Dubai konstaterade att bomben i det paket som undersökts där hade en mobiltelefon som utlösningsmekanism.

"Upplägget var professionellt och bar tydliga kännetecken av al-Qaidas tillvägagångssätt. En elektrisk krets var kopplad till sim-kortet i en gömd mobiltelefon", står det i uttalandet.

Fredagens försök till terrordåd orsakade stora störningar för flyg- och fraktverksamheter. Bland annat ställde UPS in samtliga leveranser från Jemen och USA införde en rad flygsäkerhetsåtgärder.

Säkerhetsanalytiker i USA säger sig ha märkt att terrorister allt oftare föredrar den här typen av planer som kräver mindre koordination och är svårare att upptäcka, samt att det finns gryende insikt hos terrorister om att amerikanska myndigheter inte kan söka igenom all inkommande post.

Saudiarabien varnade USA i förväg om paketen och flera länder bidrog med information.

Sedan avslöjandena har det pågått febril aktivitet i USA och Storbritannien och flera fraktplan har genomsökts.

– Myndigheterna undersökte också två flygplan i Philadelphia och Newark, uppgav UPS i ett uttalande.

Dramatiken blev inte mindre när amerikanskt stridsflyg eskorterade ett tredje, civilt, plan på väg från Förenade arabemiraten till John F Kennedy-flygplatsen (JFK) i New York. Det fanns inget misstänkt ombord.

Jemen ska genomföra en utredning om de två sprängladdningar som hittats.

Den USA-födde muslimske predikanten Anwar al-Awlaki är en av ledarna för al-Qaidas gren på Arabiska halvön (Aqap), den organisation som utpekas som skyldig. al-Awlaki uppmanade nyligen till krigföring mot Väst via en video på ett islamistforum på nätet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".