Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Världsbanken investerar i kolkraftverk

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 06.09
"Inga sådana investeringar ligger framför oss"
(2:16 min)

Året som gick investerade Världsbanken mer pengar än någonsin i fossil energi. Och ett av de största lånen går till det sydafrikanska energibolaget Eskom, som bygger ett kolkraftverk som blir ett av världens största.

I Världsbankens styrelse representeras Norden och de baltiska länderna av Anna Brandt. Fjolårets stora fossilsatsningar var en tillfällig topp, säger hon.

– Det blir problematiskt när man har som målsättning att öka andelen förnyelsebar och energieffektivisering i portföljen, då blir det en stor blipp när man gör en sådan här stor investering. Jag kan säga att det finns inga sådana investeringar som ligger framför oss, siffrorna kommer att komma ner för det här året och även åren framöver, säger Anna Brandt.

Världsbanken skulle kunna spela en central roll i övergången till en renare energiförsörjning och bidra till att minska koldioxidutsläppen. Men istället har bankens lån till kolkraft ökat förra året med 356 procent mot året innan.

Där ingår lånet till sydafrikanska energibolaget Eskoms kraftverk, som i decennier kommer att öka utsläppen av koldioxid.

Medan flera länder i Världsbankens styrelse, däribland USA, avstod från att rösta för det här lånet, så stödde Sverige det.

– Banken har 187 medlemsländer, och alla har vi lite olika syn på hur banken ska jobba på energiområdet. Det är så att många av U-länderna betonar det här med tillgång till energi som det viktigaste målet, och tillgången ska också vara så att man ska få den billigaste energikällan.

– Det faktum att Världsbanken gick med i det här projektet, gjorde att vi får in aspekter i den här investeringen som vi inte hade fått annars. Det innebär att vi kan hjälpa Sydafrika att gå i riktning mot en mer klimatvänlig energiförsörjning på sikt, säger Anna Brandt, nordisk-baltisk exekutivdirektör i Världsbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".