Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler varningar för falska aktiemäklare

Uppdaterat söndag 31 oktober 2010 kl 11.24
Publicerat söndag 31 oktober 2010 kl 10.02
Börsen i New York. Foto: Henny Ray Abrams/Scanpix

Finansinspektionen (FI) har till och med oktober i år utfärdat omkring 530 varningar för oseriösa företag, främst falska aktiemäklare. Det kan jämföras med 456 varningar under hela 2009.

Finansinspektionen har fört upp över 500 falska aktiemäklare och andra svindlare på sin varningslista i år - betydligt fler än under hela 2009.

Samtidigt växer högarna av anmälningar om aktiebluffar hos polisen.

– Det är en väldig aktivitet just nu. Det är faktiskt ett par nya, falska firmor per dag som tillkommer, säger Jan Green, expert på så kallade investeringsbedrägerier på Finansinspektionen (FI).

Varningslistan omfattar framför allt falska aktiemäklarfirmor, vars namn klingar seriöst och som ofta påminner om befintliga, etablerade bolag. Några av de färskaste exemplen är First Geneva Wealth Management, Morgan Investment Management Group och Talvest International.

Bluffmäklarna kontaktar sina offer med lukrativa erbjudanden, vanligen handlar det om investeringar i onoterade USA-bolag var framtidsutsikter beskrivs som mycket goda. I verkligheten är aktierna i regel värdelösa.

Men bedragarna utger sig inte bara för att vara aktiemäklare - på varningslistan står också ett stort antal falska myndigheter. Dessa kontaktar personer som tidigare lurats att köpa aktier och erbjuder sig att på olika sätt hjälpa dem. Mot en rejäl avgift, förstås.

Nyligen gick Luxemburgs finansinspektion ut och varnade för en falsk version av myndighetens webbplats.

– Detta är rätt ruggigt, för det är välgjorda webbsidor som ser bra ut. Och många går faktiskt på det här, säger Jan Green.

Aktiebedragarna följer också de trender som råder inom den legitima finansbranschen. Just nu, till följd av uppgången i guldpriset, erbjuds ofta handel i guldterminer, eller aktier i gruvbolag. Det förekommer till och med kompletta, men falska, råvarubörser på internet.

– Och det hemska är att de lyckas. De får folk att nappa på det här, säger Jan Green.

Att det råder högkonjunktur för aktiesvindlarna kan polisen intyga: Den extrema arbetsbelastningen fick häromveckan skyddsombudet att stänga ner den specialenhet vid länskriminalen i Stockholm som arbetar för att bekämpa investeringsbedrägerierna.

– De är fruktansvärt aktiva just nu. Många blir kontaktade, säger kriminalinspektör Peter Sundman, som nu återupptagit arbetet.

Gruppen om fyra poliser under ledning av kriminalkommissarie Bernt Isaksson arbetar för närvarande med fem stora utredningar, som omfattar totalt ett par tusen målsägare. Ytterligare runt 200 ärenden ligger på hög i den så kallade balansen.

Ovanpå det blir enheten dagligen kontaktad av nya offer.

– I genomsnitt får vi åtminstone mellan fyra och åtta samtal per dag, säger Sundman.

TT

Så undviker du att bli lurad

Tänk på att seriösa mäklare och rådgivare sällan kontaktar människor i deras hem för att sälja värdepapper - särskilt inte mäklare från andra länder. Var särskilt misstänksam om rådgivaren, det du ombeds investera i och betalningsmottagaren finns i olika länder. Om du är orolig - avbryt samtalet och tipsa polisen. Andra försiktighetsåtgärder: Be rådgivaren skicka sitt tillstånd att sälja värdepapper. Kontrollera hos Finansinspektionen att det inte är förfalskat och se om företaget står med på inspektionens varningslista.Ett enkelt råd i sammanhanget: Om det låter för bra för att vara sant så är det nog så.

Källa: Polisen, Finansinspektionen (TT)

Varningar från utländska tillsynsmyndigheter

Finansinspektionen (FI) har till och med oktober i år utfärdat omkring 530 varningar för oseriösa och/eller falska företag. Det kan jämföras med 456 varningar under hela 2009. En mindre del av varningarna utfärdar FI helt på eget bevåg. Övriga vidarebefordras från utländska tillsynsmyndigheter, som brittiska FSA och amerikanska SEC. Polisen räknar med att miljardbelopp varje år lämnar landet till följd av investeringsbedrägerier, och att tusentals personer drabbas. I ett fall förlorade en enskild person hela 40 miljoner kronor. Det lägsta investerade beloppet är vanligen cirka 100 000 kronor, och i genomsnitt förlorar offren omkring 300 000 kronor.

Källa: Polisen, Finansinspektionen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".