Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
GÖTEBORG

Polisen försvarar sitt agerande vid bombhotet

Uppdaterat måndag 1 november 2010 kl 12.00
Publicerat måndag 1 november 2010 kl 10.09
Carina Persson: "Vi hade fått kritik oavsett beslut"
(2:07 min)
Carina Persson. Foto: Jan Andersson/SR.

Polisledningen i Västra Götaland försvarar hur polisen agerade i samband med bombhotet mot centrala Göteborg under helgen. Kommenderingschefen Carina Persson försvarar både polisingripandena mot de fyra terrormisstänkta männen och beslutet att offentliggöra bombhotet.

– Vi hade redan i början av veckan fått information om ett bombhot mot centrala Göteborg. Det var det vi visste, men kunde inte med säkerhet säkerställa de uppgifterna tillräckligt. De var fortfarande vaga.

– Vi var medvetna om att oavsett vilket beslut vi hade fattat hade vi fått kritik. Men min ingång i detta är att det är viktigt att göteborgarna känner att vi är ärliga med den informationen vi har. Även om den är knapphändig.

Misstankarna mot de fyra männen kvarstår dock och de är fortfarande intressanta i utredningen, ändå släpptes de av åklagaren eftersom misstankarna under helgen inte räckte för att få dem häktade.

– I och med att utredningen pågår kan brottsrubriceringen komma att ändras och fler åtgärder kan vidtas, säger Tina Israelsson, pressinformatör vid Säkerhetspolisen.

Kan ni säga något om vad målet var?

– Det enda vi kan säga är att det var ett bombhot riktat mot centrala Göteborg, men mer än så går inte att säga.

En av de gripna, berättade bland annat i Ekot i går, om att han uppfattade polisingripandet som mycket brutalt.

– Om berättelsen är korrekt ger det intryck av att polisen använt sig av ett omotiverat övervåld, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet.

– Alldeles oberoende av vilket brott en person är misstänkt för så får man inte använda sig av övervåld. Det måste vara proportionellt i förhållande till de omständigheter som råder vid ett ingripande.

Polisen kommer inte att göra någon egen särskild utredning om ingripandena samtidigt som kommenderingschefen Carina Persson försvarar det sätt som gripandena gjordes

– Man ska behandla alla lika, men vi får använda våld i olika omfattning. Vi har en proportionalitet i det med ärendets art och hur mycket våld vi får använda.

Så ju grövre brott desto tuffare får polisen vara?

– Inte nödvändigtvis grövre brott, men situationen som sådan. Det är en operativ bedömning man gör på platsen med många omständigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".