Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordstor rättegång inledd

Uppdaterat måndag 1 november 2010 kl 12.10
Publicerat måndag 1 november 2010 kl 11.08
"Ett helt kluster av människor inblandade"
(1:50 min)
1 av 4
En polisbil utanför Sundsvalls Tingsrätt där första dagen i rättegången i den stora dopningshärvan inleddes under måndagen. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/Sveriges Radio
2 av 4
Under måndagen inleddes den första dagen i rättegången i den stora dopningshärvan. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/Sveriges Radio
3 av 4
Två poliser utanför rättegångssalen första dagen i rättegången i den stora dopningshärvan. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/Sveriges Radio
4 av 4
Polis utanför rättegångssalen första dagen i rättegången i den stora dopningshärvan. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/Sveriges Radio

I morse startade rättegången mot de 70 misstänkta personerna i den rekordstora dopningshärvan. Förmiddagen i de fem tingsrätterna som är sammankopplade via videolänk har till stor del gått åt till att läsa upp åtalspunkterna.

Att läsa upp åtalspunkterna tog en och en halv timme. En orsak till att det tar tid är att man ska hoppa mellan de olika tingssalarna där försvarsadvokaterna ska tala om hur de åtalade ställer sig i skuldfrågan. Men huvudorsaken till att det tar lång tid är att det är så många åtalade och många åtalspunkter.

Oron för att tekniken inte skulle fungera har än så länge varit obefogad, tycker kammaråklagare Nils Lundberg:

-- Ja, än så länge tycker jag att det fungerat bra, i vart fall har jag inte hört några protester från andra håll. Men vi får väl se under dagens gång om det håller.

Men det kräver en del disciplin?

– Ja, det gör ju det. Framför allt får man ju inte prata i munnen på varandra.

I Sundsvall började rättens ordförande förmiddagen med att pricka av alla 70 misstänkta personerna bakom dopningsnätverket som förutom i Sundsvall är med på videolänk från tingsrätterna i Göteborg, Örebro, Malmö och Karlstad.

Många av tilltalade infann sig inte men rätten konstaterade att det var tillräckligt många på plats för att det inte skulle utgöra något hinder.

Den största delen av förmiddagen gick åt till att de tre åklagarna fick läsa upp åtalspunkterna för de 70 misstänkta, varpå de misstänktas försvarare på de olika orterna förde fram sin klients inställning.

Från de fem huvudmännen i härvan kom inga blanka nekanden. En del gjorde vissa men få medgivanden till brotten de misstänks för.

Det handlar främst om dopningsbrott, smugglingsbrott och penninghäleri i olika grader.

– Ja, det finns ju de som har roller som paketmottagare, de tar emot utlandspaket som målvakter. Det är de som tar emot rekommenderade försändelser med kontanter från kontanter från kunder, och de i sin tur skaffar egna målvakter, så kallade undermålvakter. Så det blir ett helt kluster av människor som är inblandade i det här, säger kammaråklagare Nils Lundberg.

Dopningspreparaten som sålts till kunder på internet har smugglats in från Kina via Portugal och Spanien.

Dels handlar det om anabola steroider, men även andra läkemedel som ska mildra biverkningarna av dopningspreparaten har hittats.

I eftermiddag kommer åklagarna lägga fram sin sakframställan för att försöka övertyga rätten om den olagliga verksamheten. Den beräknas pågå även i morgon och på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".