Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt nöjd med överenskommelsen om Afghanistan

Uppdaterat måndag 1 november 2010 kl 17.05
Publicerat måndag 1 november 2010 kl 15.41
Reinfeldt nöjd med överenskommelsen om Afghanistan
(2:02 min)
Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt och Peter Eriksson kommenterade den nya uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, regeringen och Miljöpartiet. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Målet är att inga svenska stridande förband ska vara kvar i Afghanistan efter 2014. Det är en del av innehållet i en överenskommelse mellan regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet som presenterades i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att uppgörelsen är bra.

– Jag tror att vi alla som har varit med och slutit den här överenskommelsen kan känna att det är en bra överenskommelse som är bra för alla, säger Fredrik Reinfeldt till Ekot.

De rödgröna partierna hade tidigare en egen överenskommelse om Afghanistan. Den gick ut på att svenska soldater skulle börja lämna Afghanistan 2011, och att den militära styrkan skulle vara helt avvecklad 2013.

Regeringens linje var att den internationella uppgörelsen från i somras skulle gälla - nämligen att alla stridande trupper ska ha lämnat Afghanistan 2014.

I det dokument som statminister Fredrik Reinfeldt i dag presenterade tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet står det att ambitionen är att de stridande trupperna har övergått till stödjande säkerhetsinsatser senast vid utgången av 2014.

Den militära styrkan på cirka 500 soldater kommer inte att minska nästa år, enligt Fredrik Reinfeldt.

– Vi har markerat att för 2011 så sker ingen förändring, snarare så tillför vi ju personal för sjukhushelikoptrar, en efterlängtad förstärkning som svenska förbandet behöver, säger Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är nöjd med förhandlingarna och med regeringens inställning.

– Jag känner en väldig tacksamhet för att regeringen har förflyttat sig, att vi har gjort det – att det har blivit inte en kompromiss utan snarare ett gemensamt åtagande med gemensam uppfattning, säger hon.

En som inte är nöjd med uppgörelsen är Vänsterpartiets ledare Lars Ohly. Han är besviken över att Miljöpartiet och Socialdemokraterna har gjort upp med regeringen, trots den tidigare röd-gröna uppgörelsen. Och han litar inte på att den militära insatsen kommer att vara avslutad 2014.

– Som jag bedömer det så innebär det att man kommer att kunna ha militära insatsatser kvar under överskådlig tid, det finns inget tydligt byte av strategi. Regeringen tycker att kriget ska fortsätta, säger Lars Ohly.


Ekots tidigare rapportering om Afghanistanstyrkan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".