Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SD blir vågmästare i minst åtta kommuner

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 15.44
I flera kommuner är frågan långt ifrån löst
(2:17 min)

Sverigedemokraterna får en vågmästarroll i minst åtta kommuner men kunde ha fått det i många fler om det inte bildats samarbetet över blockgränserna, visar en sammanställning som Sveriges Radio gjort.

I Eslöv kommer Socialdemokraterna och kommunalrådet Cecilia Lind att samarbeta med Moderaterna eftersom hon inte ser minoritetsstyre som ett hållbart alternativ.

– Just eftersom vi har erfarenhet av minoritetsstyre med ett vågmästarparti, och nu har vi inte bara ett vågmästarparti utan vi har till och med två.

– Vi sa redan innan valet att det inte är en bra utveckling för kommunen eftersom man inte tar de beslut som är nödvändiga för framtiden i Eslöv.

Sveriges Radio har med hjälp av sina lokala reportrar i varje län tagit reda på i vilken utsträckning Sverigedemokraterna fått inflytande efter valet.

I dagsläget ser det ut som att Sverigedemokraterna blir vågmästare i åtta kommuner, som i till exempel Karlskrona och Landskrona där de redan tidigare haft ett minoritetstyre med SD i vågmästarställning och som de styrande själva upplever fungerat bra.

Helt nya minoritetsstyren med SD i vågmästarställning väntar nu i till exempel Borås och Skara och sannolikt också i småländska Högsby då det inte längre sker några samtal mellan de rödgröna och alliansen där, konstaterar Socialdemokraternas Jonas Erlandsson som är besviken.

– Det hade varit betydligt bättre och man hade kunnat åstadkomma mycket mer. Risken med det här styret är att det kommer att stagnera och inte bli någon stor utveckling under de här fyra åren.

– Men det är såhär väljarna vill ha det. Man ska inte underskatta att väljarna har valt på det här sättet.

I flera kommuner är frågan långt ifrån löst och förhandlingar pågår ännu som i skånska Osby där Anders Pettersson företräder Centerpartiet.

– Samtal har förts men det har inte utkristalliserats sig i någonting som pekar på det ena eller det andra. Alla alternativ är teoretiskt tänkbara.

Totalt kommer det att ske nya samarbeten för att stänga ute Sverigedemokraterna i minst 16 av de över 40 kommuner där Sverigedemokraterna fick en teoretisk vågmästarställning.

Egentligen sker nya samarbeten på ännu fler håll men där i praktiken av helt andra orsaker än just SD. Några har lyckats få ihop en majoritet sedan det kommit upp nya småpartier.

I flera kommuner har Miljöpartiet kunnat dra nytta av situationen som i Halmstad och i värmländska Hammarö där Mikael Jern är miljöpartist.

– Vi försökte få över något borgerligt parti till S-V-MP men det gick inte och därför går vi nu över för att inte ge en vågmästarroll till Sverigedemokraterna.

Samarbete i kommunerna

Kommuner som kommer att styras i minoritet med SD i vågmästare:

Landskrona
Karlskrona
Borås
Borlänge
Ale
Skara
Mellerud

Kommuner där det sker nya blocköverskridande samarbeten:

Eslöv
Östra Göinge
Hässleholm
Ovanåker
Hammarö
Halmstad
Arboga
Mariestad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".