Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Dåligt underlag för beslut om dubbdäcksförbud"

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 16.11
"I värsta fall blir mängden partiklar större"
(1:46 min)
På Hornsgatan i Stockholm är det sedan 1 januari i år förbjudet att köra med dubbdäck. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Politiska beslut för bättre trafikmiljö tas med otillräckligt underlag. Det hävdar två forskare vid VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut.

En av forskarna dem är Roger Pyddoke:

– Vår undersökning handlar om åtgärder generellt för att komma tillrätta med partiklar och kvävedioxid, säger han.

– Invändningen är att det finns för lite underlag som visar på de samlade konsekvenserna – dels kostnader för att vidta åtgärderna, dels vilja effekter det får för exempelvis trafikanterna. Sedan finns det för lite kunskap om hur det faktiskt minskar halter och ytterst hur det minskar hälsoeffekterna, säger Roger Pyddoke.

VTI:s rapport granskar underlaget för beslut om att förbjuda dubbdäck på Hornsgatan i Stockholm och om gränsvärden för kvävedioxid.

För kvävedioxid lade sig Sverige på en tuffare nivå än EU, men utan att ha gett tillräckligt beslutsunderlag som visar att det lönar sig för miljö och hälsa, enligt VTI.

När det gäller dubbdäcksförbudet så kom det till för att minska mängden stendammspartiklar som dubbdäcken river upp från gatorna. Men förbud på en gata får oavsedda effekter enligt Roger Pyddoke:

– Ja, i värsta fall kan det bli så att någon som skulle kunna åka på Hornsgatan och det skulle vara den kortaste vägen åker en lång omväg genom staden och sprätter upp partiklar på en massa andra gator i stället. Och då kanske den totala mängden partiklar och därmed hälsoeffekter i värsta fall blir större än vad det skulle varit på Hornsgatan.

Både Stockholms stad och Naturvårdsverket försvarar dubbdäcksförbud med att Sverige har dragits inför domstol av EU-kommissionen för att inte ha efterlevt miljökvalitetsnormerna för luft och att åtgärder var tvungna.

Per Andersson är handläggare på Naturvårdsverket:

– Man kan diskutera om det är det bästa sättet, men det är ett sätt och de här miljökvalitetsnormerna är värden som måste klaras. Man får inte ha halter över det. Och då är man tvungen att ta till åtgärder som man bedömer har effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".