Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsmakten välkomnar uppgörelsen

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 16.43
"Välkomnar att vi fått bred uppgörelse"
(1:37 min)

Försvarsmakten kommenterar nu överenskommelsen om Sveriges närvaro i Afghanistan. Anders Lindström, Försvarsmaktens insatschef, säger sig vara nöjd med den uppgörelse som regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort.

– Försvarsmakten välkomnar att vi nu fått en bred parlamentarisk uppgörelse som långsiktigt redovisar den politiska viljan, hur Sverige militärt och civilt ska uppträda i Afghanistan.

Vad innebär det för Försvarsmakten att det blir en stödjande säkerhetsinsats från 2014?

– Vi är ju i dag där för att utföra väpnad strid tillsammans med de afghanska säkerhetsstyrkorna för att de ska kunna skapa förutsättningar för civil verksamhet och säkerhet för befolkningen, så att de successivt kan överta sitt eget säkerhetsansvar. Efter hand ska vi då mer inrikta oss på att utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna – så läser jag propositionen. Vi gör en sak i dag – en annan ska vi kunna göra mot slutet av den här perioden, säger Anders Lindström

Överenskommelsen mellan regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är vad de kallar en ambition om hur Sveriges närvaro i Afghanistan ska se ut framöver. I den finns inte angivet exakt hur personalstyrkan kommer att förändras framöver när man ska börja trappa ner i de stridande förbanden med början 2012.

Men att de uppgifterna saknas i överenskommelsen ser inte Anders Lindström som ett problem.

– Jag har den inriktningen att för 2011 är det reglerat att man ska vara på plats 500 personer, det är en tydlig signal. Sedan vet jag att det kommer ett nytt riksdagsbeslut 2012, och då kan jag ha en uppfattning om hur vi ska planera vår inriktning för 2012. Jag ser ingen begränsning i detta att det inte är reglerat exakt för 2012 eller 2013, säger Anders Lindström.


Ekots tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".