Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppförsbacke för Obama inför kongressvalet

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 05.00
Demokrater försöker behålla optimism
(2:26 min)
Barack Obama driver kampanj i Chicago för att locka väljare. Foto: Charles Rex Arbogast/AP.

Republikanernas försprång har ökat ytterligare inför dagens amerikanska kongressval till representanthuset och senaten. Det mesta talar för att Demokraterna kommer att drabbas av en storförlust, men allt hänger på hur valdeltagandet blir.

Den sista väljarundersökningen inför valet, från opinionsinstitutet Gallup, blev en kalldusch för Demokraterna. 55 procent uppger att de kommer att rösta på en republikansk kandidat, bara 40 procent på en demokratisk. Det är den största skillnaden på många decennier. 

I andra färska undersökningar ligger Republikanerna också före, om än inte riktigt lika mycket. Fast Demokraterna försöker hålla optimismen vid liv. 

– Opinionsundersökningar är en sak, men förhandsröstningen visar att Demokraterna ofta gör mycket bra ifrån sig. Så det kan bli överraskningar. Vi kommer att behålla majoriteten i representanthuset och senaten, säger Tim Kaine, som kan beskrivas som Demokraternas partisekreterare. 

I princip alla oberoende experter är dock övertygade om att Republikanerna kommer att vinna representanthuset, där alla 435 platser står på spel i dag. Däremot blir det svårare för dem att ta över senaten. Där gäller valet en tredjedel av ledamöterna. 

37 guvernörer ska också utses i dag.

Den sittande presidentens parti brukar gå tillbaka i de här mellanårsvalen, men den här gången ser det ut att bli exceptionellt mycket. 

Medborgarna är frustrerade över att arbetslösheten inte visar några tecken på att sjunka. Det är också en allmän uppfattning att statsutgifterna skenar iväg och skapar farliga underskott. Allt det här drabbar president Barack Obamas parti. 

Motsidan i sin tur har gynnats av den konservativa te-partyrörelsen som skapat drag och entusiasm kring de republikanska kandidaterna. Samtidigt ser det ut att egentligen bli ett väldigt negativt val. 

En stor majoritet säger i en undersökning att de inte ska rösta för några kandidater – utan bara emot de andra. 

Valet i USA är mer oförutsägbart än på många håll eftersom man inte väljer partier utan personer. Hur det går kommer till stor del att avgöras av valdeltagandet. 

Republikanernas höga opinionssiffror baseras på att man tror att de kommer att rösta i stor utsträckning medan Demokraternas låga siffror beror på att man räknar med att många av dem kommer att ligga på sofflocket. 

Blir det inte så kan valresultatet bli ett annat än vad opinionsinstituten just nu säger. 

De första vallokalerna stänger klockan elva i kväll svensk tid, de sista klockan fem i natt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".